jezici

Razvoj socijalnih vještina lokalnih vlasti i nevladinih organizacija (2004-2006)

4. veljače 2004.

Pod pokroviteljstvom Ministarstvom vanjskih poslova Italije, Asocijacije talijanskih gradova (ANCI) i Asocijacije Agencija lokalne demokracije

Projekt podupire proces demokratizacije na području južne i istočne Europe. Njime se promovira pluralizam na političkoj i razini civilnoga društva kroz jačanje institucija i organizacija; promovira sudjelovanje građana u procesu odlučivanja, te djeluje na posljedicama sukoba.

Tijekom trogodišnje provedbe projekta provedenu su slijedeće aktivnosti:

 • 3 procjene potreba s lokalnim vlastima i nevladinim organizacijama u Sisačko-moslavačkoj županiji s ciljem ispitivanja edukacijskih potreba u izgradnji kapacita istih
 • 6 treninga za trenere u svrhu izgradnje lokalnih kapaciteta
 • 6 treninga za lokalne vlasti i nevladine organizacije na teme upravljanja konfliktima, procesa zajedničkog planiranja u odlučivanju, komunikacije i odnosa s javnosti, Europske unije (institucije, politike, fondovi), naprednog procesa zajedničkog planiranja u odlučivanju i procedure prijave prijedloga projekata za fondove Europske unije
 • Primjer procesa zajedničkog planiraniranja u odlučivanju (PPP) – proveden s Županijskim Vijećem bošnjačke nacionalne manjine, a sastojao se od ispitivanja i analize potreba, radionica ciljanih ka povećanju sudjelovanja mladih u lokalnom javnom životu i procesima odlučivanja u svrhu jačanja integracije Bošnjaka u hrvatsko društvo. Tijekom provođenja PPP-a razvila se mreža mladih pripadnika nacionalne manjine i većine koji su osposobljeni planirati i provesti zajedničke inicijative i aktivnosti.
 • Info točka – otvorena pri ALD-e svakog utorka i četvrtka od 10 do 15 sati gdje građani imaju besplatni pristup internetu; mogućnost čitanja hrvatskih i stranih dnevnih, tjednih i mjesečnih novina; knjiga i priručnika socijalno-psihološke tematike, tematike ljudskih prava, zaštite manjinskih prava i ostalih publikacija izdanih od strane Vijeća Europe, EU-e, OESS-a, UN-a, Ministarstva za europske integracije i Hrvatskog udruženja za psiho-socijalnu podršku.
 • Radionica za mlade 2004. – ALD Sisak organizirala je u Sisku razmjenu mladih između talijanske NVO-e za mlade “Gruppo di Pace” i hrvatskih NVO-a “IKS”, “Amnesty International” i “Udruge slijepih”. Cilj održane radionice je bio:
  • Predstaviti različite kulture i kulturne aktivnosti i interese mladih
  • Senzibilizacija i okupljanje skupine mladih iz Siska i Mogliana Veneta
  • Razmjena iskustava u zaštiti i promociji ljudskih prava
  • Razmjena znanja i iskustava o aktinvostima NVO-a za mlade
  • Izrada akcijskog plana za buduću suradnju
 • Radionica za mlade 2005. – organizirana u suradnji s glavnim partnerom, Gradom Mogliano Veneto, s organizacijama mladih iz Hrvatske (Sisak i Petrinja) i Italije (Mogliano Veneto). Okupilo se 17 sudionika s ciljem predstavljanja različitih projekata mladih, razmjene iskustava i planiranjem zajedničke buduće suradnje. Hrvatska mladež se susrela s predstavnicima Grada Mogliano Veneto odgovornih za pitanja mladih te su upoznali rad gradske administracije i razvoj politike za mlade. Također su se susreli i s predstavnicima Info-točke za mlade (“Punto Giovani”) gdje su imali priliku upoznati se s konkretnim provedenim akcijama. Hrvatski sudionici naglasili su da je ovo iskustvo za njih bilo osvježavajuće, osobito jer, kako su naveli: “Vidjeti razlike i sličnosti u radu sličnih organizacija” i interesantno zbog: “Entuzijazma predstavnika Grada za budući zajednički rad”.
 • Međunarodni trening za mlade 2006. – o Programu Mladi Europske komisije; organiziran u suradnji s ALD-e Osijek i Subotica u Subotici/Srbija.

PRETRAŽI STRANICU

Arhiva

REGISTRIRAJ SE I PRIMAJ NOVOSTI