Vaš partner u izgradnji demokracije

Resursi

Različiti alati iz područja djelovanja ALD Sisak koje smo izradili, sudjelovali u njihovoj izradi ili su rezultati projekata u koje smo bili uključeni.

E

Promo

E

Publikacije

E

Priručnici

E

Istraživanja

E

Javne politike

E

Video

Promo

ALD Sisak - 2017.

Letak o radu Agencije lokalne demokracije Sisak

    Preuzmite

Volonterski centar Sisak - 2019.

Letak o Volonterskom centru Sisak. Saznajte kako se uključiti u volontiranje, bilo kao pojedinac ili pravna osoba te o drugim uslugama koje nudimo.

    Preuzmite

Rastemo zajedno – 2022

Letak izložbe fotografija volonterskih programa provedenih tijekom 2022. godine na području Sisačko-moslavačke županije.

    Preuzmite

(O)drži moj korak! – 2020.

Letak projekta „(O)drži moj korak!“ usmjeren na razvoj praktičnog programa obrazovanja o održivom razvoju djece i mladih kroz volontiranje i rad školskih volonterskih klubova.

    Preuzmite

ALD Sisak - 2012.

Letak o radu Agencije lokalne demokracije Sisak.

    Preuzmite

Ekološki kalendar - 2012.

Kalendar nastao u okviru projekta “Misli zeleno svaki dan!” sadrži datume vezane za zaštitu okoliša i prirode. Na kalendaru se nalaze nagrađeni crteži učenica i učenika osnovnih škola s područja Sisačko-moslavačke županije.

    Preuzmite

Edukativni ekološki straničnik o bijelim rodama - 2012.

Edukativni ekološki straničnik o bijelim rodama nastao u okviru projekta “Misli zeleno svaki dan!

    Preuzmite

MO.D.E. Mobilnost za demokraciju u Europi

Letak projekta “MO.D.E.” o mogućnostima mobinosti i volontiranja.

    Preuzmite

INTACT: Međunarodna mreža gradova - aktivno građanstvo i bratimljenje gradova 2010.

Letak projekta INTACT o međunarodnoj suradnji i bratimljenju gradova.

    Preuzmite

Jačanje lokalne demokracije - 2010.

Letak projekta “Jačanje lokalne demokracije” usmjeren na osnaživanje žena liderica u Petrinji, Glini i Dvoru.

    Preuzmite

Mikrokrediti za malo poduzetništvo

Letak projekta “Mikrokrediti za malo poduzetništvo”.

    Preuzmite

Međunarodni dan volontera i Međunarodni dan ljudskih prava - 2009.

Plakat povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera i Međunarodnog dana ljudskih prava, u Sisku 2009.

    Preuzmite

Međunarodni dan volontera i Međunarodni dan ljudskih prava - 2008.

Plakat povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera i Međunarodnog dana ljudskih prava, u Sisku 5.-9. prosinca 2008.

    Preuzmite

Sve na svoje mjesto! - 2008.

Plakat o zbrinjavanju otpada, nastao 2008. godine tijekom provedbe projekta “Sve na svoje mjesto!”.

    Preuzmite

Poziv za volontere SOS telefona za žrtve obiteljskog nasilja - 2008.

Plakat s pozivom na volontiranje na SOS telefonu za žrtve obiteljskog nasilja.

    Preuzmite

Za zajednicu bez nasilja u obitelji - 2007.

Plakat projekta “Za zajednicu bez nasilja u obitelji” provedenog tijekom 2007.godine.

    Preuzmite

Međunarodni Dan ljudskih prava - 2007.

Plakat povodom obilježavanja Međunarodnog Dana ljudskih prava u Sisku 8. prosinca 2007.

    Preuzmite

Priručnici

Priručnik za socijalnu integraciju ranjivih skupina u statusu stambene isključenosti - 2023

Priručnik prikazuje politike i mjere koje su trenutno na snazi vezane uz zbrinjavanje stambeno ranjivih skupina te nudi određena inovativna rješenja u zbrinjavanju beskućnika, poglavito model stanovanje prvo (Housing First). Namijenjen je svim stručnjacima koji rade s beskućnicima i osobama u riziku od beskućništva kako bi nastavili predano zalaganje za adekvatno zbrinjavanje ove ranjive skupine, svim donositeljima odluka kako bi stekli uvid u obvezu skrbi o beskućnicima koja je prihvaćena na državnoj razini potvrdom Europskog stupa socijalnih prava te svoj zainteresiranoj javnosti.

    Preuzmite

Digitalni priručnik U(Z)DRUGE- 2023

Priručnik je namijenjen članovima/članicama i djelatnicima/djelatnicama organizacija civilnoga društva, a sadrži informacije vezane uz poslovanje organizacija civilnoga društva.

Digitalni priručnik rezultat je provedene aktivnosti “Udruga za Udruge” u sklopu projekta U(Z)DRUGE te je nastao kao izraz želje da se skupom informacija na jednom mjestu olakša poslovanje udrugama, unutar zakonodavnih okvira Republike Hrvatske.

    Preuzmite

Interkulturalno učenje kao alat za mir – 2021.

Priručnik služi kao alat za nastavnike i osobe koje rade s mladima te ih priprema za bavljenje temama kao što su pomirenje, suzbijanje mržnje i promicanje izgradnje mira među mladim ljudima u zajednici.

Nastao je u okviru projekta „WalkON: Osnaživanje zajednica za društvo mira“ s ciljem razvoja i povećanja kompetencija osoba koje rade s mladima, učitelja, mladih i mladih lidera u regiji Zapadnog Balkana za rad na pomirenju, suzbijanju govora mržnje i promicanju izgradnje mira.

    Preuzmite

(O)drži moj korak! – 2021.

Priručnik sadrži praktične radionice za obrazovanje mladih o održivom razvoju, primjere primjene naučenoga kroz školsko volontiranje te analizu kompetencija koje učenici stječu kroz volontiranje kao i preporuke projektnog tima.

    Preuzmite

Priručnik za mentorstvo u radu s mladima - 2019.

Priručnik nastao u okviru projekta “Youth Work in Progress” u kojem možete pronaći što vi kao mentor trebate znati o mladima: faze i karakteristike razvoja mladih, što je zapravo rad s mladima, tipologija rada mladih, koje su to vrste mentorstva i što ga čini, bitni elementi mentorstva, ali i savjete i trikove za uspješno mentoriranje u radu s mladima i još mnogo toga što vam može koristiti u vašem radu.

    Preuzmite

Korak po korak kroz mentorsko putovanje! - 2019.

Vodič koji je dopuna priručnika za mentorstvo u radu s mladima, nastao u okviru projekta “Youth Work in Progress”. U Vodiču možete pronaći informacije o mentorskom procesu u općim i različitim fazama procesa, koja su područja razvoja mlade osobe na koja biste se potencijalno mogli usredotočiti, kako započeti mentorski proces i koje su granice presudne i najbitnije, informacije o tome gdje i kako pronaći relevantne resurse i podršku za mentoriranje u radu s mladima.

    Preuzmite

DIGI YOUTH Portal - 2019.

Sve što ste ikada željeli naučiti o online učenju i digitalnim alatima u radu s mladima i neformalnom obrazovanju.
Poratl nastao u okviru projekta “Youth Work in Progress” kao prostor u kojem će mlade osobe raznih struka i zanimanja ili bilo tko znatiželjan o bilo čemu digitalnom što se tiče rada s mladima i neformalnog obrazovanja, može pronaći teorijske i praktične komentare o tim temama.

    Preuzmite

Volonterska školica -2019.

Priručnik nastao u okviru istoimenog projekta u kojem ćete pronaći sve korake za razvoj sustava volontiranja u školi s primjerima dobre prakse i važnim dokumentima.

    Preuzmite

Aktivni mladi za lokalni razvoj - 2017.

Priručnik za poticanje aktivnog građanstva mladih u lokalnoj zajednici. Namijenjen je osobama koje rade s mladima i mladima koji se žele samo-organizirati u planiranju i provođenju aktivnosti po mjeri mladih i za mlade u svojoj zajednici.

    Preuzmite

RAISE: Edukacijski moduli na temu poduzetništva - 2017.

Zbirka radionica na temu poduzetništva nastalih u okviru međunarodnog projekta RAISE, namijenjene trenerima, osobama koje rade s mladima i učiteljima za upotrebu u neformalnom obrazovanju.

    Preuzmite

Ponašam se kao nacionalna manjina?! - 2006.

Priručnik se razvijao i nastajao tijekom ciklusa seminara unutar projekta “Promoviranje uloge i djelovanja Vijeća nacionalnih manjina” koji je proveden pod pokroviteljstvom Vijeća Europe – Confidence Building Measures Programme tijekom 2005 i 2006. godine.

    Preuzmite

Obrazovanje za mir i multikulturalizam: Priručnik za trenere - 2006.

Priručnik nastao kao dio projekta financiranog od strane EU-e o “Poticanju domicilnog multikulturalizma obrazovanjem (RIME)”, a proveden je u suradnji sa sveučilištima u Birminghamu, Warwicku i Zapadnoengleskim sveučilištem (Velika Britanija), državnih sveučilišta Uljanovski i Kuban (Ruska Federacija) te partnerskih nevladinih udruga iz jugoistočne Europe, središnje istočne Europe, Ruske Federacije, južnog Kavkaza i Velike Britanije, i to u razdoblju između siječnja 2004. i prosinca 2006. U spomenutim regijama u projekt su uključeni partneri iz Bugarske, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, okruga Krasnodar u južnoj Rusiji, Gruzije i Abhazije.

    Preuzmite

Video

Obrazovanje protiv korupcije - 2014.

Prilog o projektu “Obrazovanje protiv korupcije” i istraživanju o neetičnom ponašanju i sitnoj korupciji u srednjim školama. Projekt se provodio tijekom 2013. i 2014. godine. Nositelj projekta Forum za slobodu odgoja. Partneri: ALD Sisak, ALD Osijek, NEPC i Info Zona Split.

Video

Razmjena mladih u Austriji - Kingdom Palatschinke - 2009.

Video klip razmjene mladih “Kingdom Palatschinke” održane u Wassersprengu (Austrija), 26. srpanj – 8. kolovoz 2009.g., u kojoj je sudjelovalo 40 mladih iz 10 europskih država.

Video

Obilježavanje Dana Europe u Petrinji - 2009.

Dana Europe, 9. svibanj 2009.g., u Petrinji, u sklopu projekta “Obrazovanje za aktivno građanstvo u procesu proširenja EU-e”. U organizaciji ALD Sisak, Iks Petrinja, HVIDRA Petrinja, Projekt građanskih prava iz Siska i Suncokret iz Gvozda.

Video

Lokalni multikulturalizam - Mladi u akciji - 2006.

 Video nastao u sklopu projekta “Lokalni multikulturalizam – Mladi u akciji” koji je proveden tijekom 2005. i 2006. godine na području Sisačko-moslavačke županije.

Video

 

Publikacije

15 godina rada Agencije lokalne demokracije Sisak

Publikacija o postignućima tijekom prvih 15 godina rada Agencije lokalne demokracije Sisak.

Preuzmite

Škrinjica narodnog blaga (riječi lekeničkog kraja) – 2023

Rječnik starih riječi lekeničkog kraja koje stanovnici koriste i danas, a proizveden je s ciljem poticanja i čitanja i čitalačkih kompetencija te popularizaciji dijalekta u svakodnevnom govoru.

Preuzmite

Volonterska mreža – Zbirka pozitivnih priča utjecaja volontiranja na razvoj solidarnosti u zajednici – 2023.

Publikacija sadrži promišljanja i preporuke za održivosti volonterskih programa, izbor priča volontera iz nekoliko područja društvenog djelovanja te rezultate prvog istraživanja o potrebama za volonterskom podrškom organizatora volontiranja i građana u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Preuzmite

Život s industrijskom baštinom - 2020.

Publikacija okuplja radove mladih na temu industrijske baštine Siska i Sisačko-moslavačke županije izložene na Pop-up galeriji u rujnu 2019., kao dio međunarodnog projekta „CLINK – Kulturno nasljeđe kao poveznica različitosti Europe“.

Preuzmite

Publikacija projekta RAISE o društvenom poduzetništvu - 2017.

Završna publikacija međunarodnog projekta “RAISE-Davanje prednosti mladima kroz inovacije i društveno poduzetništvo”.

    Preuzmite

Koncepti socijalne politike i analiza socijalnih pokazatelja - 2015.

Publikacija nastala u okviru projekta “Europeizacija hrvatske socijalne politike i hrvatska socijalna povelja”, a sadrži smjernice za provedbu regionalnih radionica.

    Preuzmite

Sisak 2DO: Catching up with your social life in Sisak - 2013.

Publikacija nastala kao svojevrsni vodič za “preživljavanje” u Sisku, napisana od strane EVS volontera koji su boravili u ALD Sisak 12 mjeseci u okviru projekta “Kreativni laboratorij mladih”.

    Preuzmite

Obrazovanje za sjećanje: Dobra praksa u aktivnom europskom sjećanju - 2010.

Publikacija nastala kao rezultat projekta “E-FOR: Obrazovanje za sjećanje” koji se provodio tijekom 2009. i 2010. godine u Hrvatskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Makedoniji i Italiji.

    Preuzmite

Obrazovanje za aktivno građanstvo u procesu proširenja EU-e - 2009.

Izvještaj projekta “Obrazovanje za aktivno građanstvo u procesu proširenja EU-e”, proveden tijekom 2008. i 2009. godine.

    Preuzmite

Za zajednicu bez nasilja u obitelji - 2007.

Publikacija obuhvaća rezultate istoimenog projekta provedenog tijekom 2007.godine na području Sisačko-moslavačke županije s ciljem doprinosa smanjenju nasilja u obitelji. U publikaciji ćete pronaći informacije o tome što obiteljsko nasilje jest i kako ga prepoznati, sažetak istraživanja o stavovima stanovnika Sisačko-moslavačke županije o nasilju u obitelji, kontakte gdje se može potražiti pomoć te pet nagrađenih priča učenika srednjih škola na Natječaju za kratku priču na temu nasilja u obitelji.

    Preuzmite

Youth: the Right Direction (2006-2009)
Youth Programme - Tool for Networking in Neighbouring Countries - 2006.

Završni izvještaj međunarodnog treninga za mlade „Youth Programme – Tool for Networking in Neighbouring Countries“ održanog u Srbiji, Subotica/Palić, 23.-27. kolovoza 2006.g. Trening su organizirale Agencije lokalne demokracije iz Siska, Osijeka i Subotice u okviru projekta „Razvoj socijalnih vještina lokalnih vlasti i nevladinih organizacija“.

    Preuzmite

Istraživanja

 

 

Potrebe za volonterskom podrškom organizatora volontiranja i građana u Sisačko-moslavačkoj županiji – 2023.

Rezultati istraživanja o potrebi za volonterskom podrškom neprofitnih pravnih osoba i građana Sisačko-moslavačke županije provedeno ukomponirano u publikaciju „Volonterska mreža – Zbirka pozitivnih priča utjecaja volontiranja na razvoj solidarnosti u zajednici“.

 Preuzmite

Procjena humanitarnih potreba Sisačko-moslavačke županije - 2021.

Dokument izradila Koordinacija humanitaraca Sisačko-moslavačke županije u ime humanitarne zajednice i partnera. Pruža zajedničko razumijevanje krize, uključujući humanitarne potrebe i procijenjeni broj ljudi kojima je potrebna pomoć. Svrha izrade dokumenta je prikaz realnog stanja kako bi se pružio adekvatan i žurni odgovor stanovništvu pogođenom potresom do završetka obnove.

 Preuzmite

Potrebe, prijedlozi i preporuke građanki i građana s područja Siska u kontekstu osnivanja Društveno-kulturnog centra- 2021.

Analiza potreba i preporuka građanki i građana Siska vezane za uspostavu i rad Društveno-kulturnog centra u Sisku provedena u lipnju 2021. u okviru projekta “Zajednica u centru – društveno-kulturni centri kao prostori zajedništva i solidarnosti“.

 Preuzmite

Potrebe, prijedlozi i preporuke udruga i ustanova s područja Siska u kontekstu osnivanja Društveno-kulturnog centra- 2021.

Analiza potreba i preporuka udruga i ustanova s područja Siska vezane za uspostavu i rad Društveno-kulturnog centra u Sisku provedena u lipnju 2021. u okviru projekta “Zajednica u centru – društveno-kulturni centri kao prostori zajedništva i solidarnosti“.

 Preuzmite

Status quo u području pomirenja i protiv govora mržnje! Dostupni alati i resursi - 2020.

Istraživanje o politikama, praksama i dostupnim metodama za obrazovanje mladih i osoba koje rade s mladima u Hrvatskoj na teme mirovnog obrazovanja i obrazovanja protiv govora mržnje. Istraživanje je provedeno u okviru projekta „WalkON: Osnaživanje zajednica za društvo mira“, a slična istraživanja, osim u Hrvatskoj, provedena su u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

 Preuzmite

Trenutno stanje – Pomirenje i borba protiv govora mržnje na zapadnom Balkanu - 2020.

Kompilacija istraživanja provedenih u Hrvatskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji o politikama, praksama i dostupnim metodama za obrazovanje mladih i osoba koje rade s mladima. Istraživanje je provedeno u okviru projekta „WalkON: Osnaživanje zajednica za društvo mira“. Rezultati istraživanja korišteni su za izradu pregleda regionalnih politika „Novo doba pomirenja – Generacija Z kao pokretač“ kojeg možete pročitati na ovoj internetskoj stranici u dijelu „Javne politike“.

 Preuzmite

Hrvatska socijalna povelja - 2015.

Glavni nalazi regionalnih rasprava provedenih u okviru projekta “Europeizacija hrvatske socijalne politike i hrvatska socijalna povelja”.

Preuzmite

Aktivni građani u borbi protiv nezaposlenosti mladih - 2014.

Istraživanje o nezaposlenosti mladih provedeno u Latviji, Češkoj, Hrvatskoj, Slovačkoj, Njemačkoj i Mađarskoj. Svrha istraživanja je podići svjesnost o ovom problemu kod institucija, političara i svih onih koji donose odluke, ali i kod ostalih zainteresiranih organizacija te široj javnosti ukazati na važnost pristupa rješavanju nezaposlenosti mladih na lokalnoj razini.

Sažetak istraživanja i opis projekta

Istraživanje 

Rezultati ispitivanja stavova građana Siska o gospodarenju otpadom u Sisačko-moslavačkoj županiji - 2007.

Brošura s rezultatima ispitivanja stavova građana Siska o gospodarenju otpadom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ispitivanje provedeno u okviru projekta “Ispitivanje javnog mnijenja: Strategija gospodarenja otpadom u Sisačko-moslavačkoj županiji”.

Preuzmite

Javne politike

Novo doba pomirenja – Generacija Z kao pokretač - 2020

Dokument razvijen je na osnovu zaključaka istraživanja koji su mapirali dobre prakse i analizirali trenutno stanje u području pomirenja, obrazovanja za izgradnju mira, kao i u području politika govora mržnje u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Nastao je u okviru projekta „WalkON: Osnaživanje zajednica za društvo mira“ s ciljem razvoja i povećanja kompetencija osoba koje rade s mladima, učitelja, mladih i mladih lidera u regiji Zapadnog Balkana za rad na pomirenju, suzbijanju govora mržnje i promicanju izgradnje mira.

Preuzmite

Gradski program za mlade Grada Siska 2020.-2024.
Program za mlade Sisačko-moslavačke županije od 2019. do 2023.
Volonterska politika Grada Siska 2015.-2020.
Gradski program za mlade Grada Siska 2015.-2017.

Vaš partner u izgradnji demokracije

RADNO VRIJEME UREDA:

Ponedjeljak - petak:
8:00 - 16:00

ALD Sisak

Volonterski Centar Sisak

ALD Sisak - VCS

Izjava o odricanju od odgovornosti
Uporaba kolačića (cookies)

ADRESA:

Ured: Matije Gupca 15, 44000 Sisak
Sjedište: S. i A. Radića 46, 44000 Sisak

TELEFON:

Tel: + 385 (0) 44 521 227

Osnovni podaci:

Registrirani kod: Ured državne uprave u Sisačko-moslavačkoj županiji, Služba za opću upravu
Registracijski broj: 03001204
Matični broj: 2031663
OIB: 34997715017
Žiro račun: 
SWIFT CODE: ZABAHR2X
IBAN: HR1823600001101881246

Stranica izrađena u okviru projekta „(O)drži moj korak!“.

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Stajališta izražena na ovoj stranici isključiva su odgovornost Agencije lokalne demokracije Sisak i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Agencija lokalne demokracije Sisak je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.