Vaš partner u izgradnji demokracije

Resursi

Različiti alati iz područja djelovanja ALD Sisak koje smo izradili, sudjelovali u njihovoj izradi ili su rezultati projekata u koje smo bili uključeni.

E

Promo

E

Publikacije

E

Priručnici

E

Istraživanja

E

Javne politike

E

Video

Promo

ALD Sisak - 2017.

Letak o radu Agencije lokalne demokracije Sisak

    Preuzmite

ALD Sisak - 2017.

Letak o radu Agencije lokalne demokracije Sisak

    Preuzmite

Volonterski centar Sisak - 2019.

Letak o Volonterskom centru Sisak. Saznajte kako se uključiti u volontiranje, bilo kao pojedinac ili pravna osoba te o drugim uslugama koje nudimo.

    Preuzmite

(O)drži moj korak! – 2020.

Letak projekta „(O)drži moj korak!“ usmjeren na razvoj praktičnog programa obrazovanja o održivom razvoju djece i mladih kroz volontiranje i rad školskih volonterskih klubova.

    Preuzmite

ALD Sisak - 2012.

Letak o radu Agencije lokalne demokracije Sisak.

    Preuzmite

Ekološki kalendar - 2012.

Kalendar nastao u okviru projekta “Misli zeleno svaki dan!” sadrži datume vezane za zaštitu okoliša i prirode. Na kalendaru se nalaze nagrađeni crteži učenica i učenika osnovnih škola s područja Sisačko-moslavačke županije.

    Preuzmite

Edukativni ekološki straničnik o bijelim rodama - 2012.

Edukativni ekološki straničnik o bijelim rodama nastao u okviru projekta “Misli zeleno svaki dan!

    Preuzmite

MO.D.E. Mobilnost za demokraciju u Europi

Letak projekta “MO.D.E.” o mogućnostima mobinosti i volontiranja.

    Preuzmite

INTACT: Međunarodna mreža gradova - aktivno građanstvo i bratimljenje gradova 2010.

Letak projekta INTACT o međunarodnoj suradnji i bratimljenju gradova.

    Preuzmite

Jačanje lokalne demokracije - 2010.

Letak projekta “Jačanje lokalne demokracije” usmjeren na osnaživanje žena liderica u Petrinji, Glini i Dvoru.

    Preuzmite

Mikrokrediti za malo poduzetništvo

Letak projekta “Mikrokrediti za malo poduzetništvo”.

    Preuzmite

Međunarodni dan volontera i Međunarodni dan ljudskih prava - 2009.

Plakat povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera i Međunarodnog dana ljudskih prava, u Sisku 2009.

    Preuzmite

Međunarodni dan volontera i Međunarodni dan ljudskih prava - 2008.

Plakat povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera i Međunarodnog dana ljudskih prava, u Sisku 5.-9. prosinca 2008.

    Preuzmite

Sve na svoje mjesto! - 2008.

Plakat o zbrinjavanju otpada, nastao 2008. godine tijekom provedbe projekta “Sve na svoje mjesto!”.

    Preuzmite

Poziv za volontere SOS telefona za žrtve obiteljskog nasilja - 2008.

Plakat s pozivom na volontiranje na SOS telefonu za žrtve obiteljskog nasilja.

    Preuzmite

Za zajednicu bez nasilja u obitelji - 2007.

Plakat projekta “Za zajednicu bez nasilja u obitelji” provedenog tijekom 2007.godine.

    Preuzmite

Međunarodni Dan ljudskih prava - 2007.

Plakat povodom obilježavanja Međunarodnog Dana ljudskih prava u Sisku 8. prosinca 2007.

    Preuzmite

Priručnici

Interkulturalno učenje kao alat za mir – 2021.

Priručnik služi kao alat za nastavnike i osobe koje rade s mladima te ih priprema za bavljenje temama kao što su pomirenje, suzbijanje mržnje i promicanje izgradnje mira među mladim ljudima u zajednici.

Nastao je u okviru projekta „WalkON: Osnaživanje zajednica za društvo mira“ s ciljem razvoja i povećanja kompetencija osoba koje rade s mladima, učitelja, mladih i mladih lidera u regiji Zapadnog Balkana za rad na pomirenju, suzbijanju govora mržnje i promicanju izgradnje mira.

    Preuzmite

Priručnik za mentorstvo u radu s mladima - 2019.

Priručnik nastao u okviru projekta “Youth Work in Progress” u kojem možete pronaći što vi kao mentor trebate znati o mladima: faze i karakteristike razvoja mladih, što je zapravo rad s mladima, tipologija rada mladih, koje su to vrste mentorstva i što ga čini, bitni elementi mentorstva, ali i savjete i trikove za uspješno mentoriranje u radu s mladima i još mnogo toga što vam može koristiti u vašem radu.

    Preuzmite

Korak po korak kroz mentorsko putovanje! - 2019.

Vodič koji je dopuna priručnika za mentorstvo u radu s mladima, nastao u okviru projekta “Youth Work in Progress”. U Vodiču možete pronaći informacije o mentorskom procesu u općim i različitim fazama procesa, koja su područja razvoja mlade osobe na koja biste se potencijalno mogli usredotočiti, kako započeti mentorski proces i koje su granice presudne i najbitnije, informacije o tome gdje i kako pronaći relevantne resurse i podršku za mentoriranje u radu s mladima.

    Preuzmite

DIGI YOUTH Portal - 2019.

Sve što ste ikada željeli naučiti o online učenju i digitalnim alatima u radu s mladima i neformalnom obrazovanju.
Poratl nastao u okviru projekta “Youth Work in Progress” kao prostor u kojem će mlade osobe raznih struka i zanimanja ili bilo tko znatiželjan o bilo čemu digitalnom što se tiče rada s mladima i neformalnog obrazovanja, može pronaći teorijske i praktične komentare o tim temama.

    Preuzmite

Volonterska školica -2019.

Priručnik nastao u okviru istoimenog projekta u kojem ćete pronaći sve korake za razvoj sustava volontiranja u školi s primjerima dobre prakse i važnim dokumentima.

    Preuzmite

Aktivni mladi za lokalni razvoj - 2017.

Priručnik za poticanje aktivnog građanstva mladih u lokalnoj zajednici. Namijenjen je osobama koje rade s mladima i mladima koji se žele samo-organizirati u planiranju i provođenju aktivnosti po mjeri mladih i za mlade u svojoj zajednici.

    Preuzmite

RAISE: Edukacijski moduli na temu poduzetništva - 2017.

Zbirka radionica na temu poduzetništva nastalih u okviru međunarodnog projekta RAISE, namijenjene trenerima, osobama koje rade s mladima i učiteljima za upotrebu u neformalnom obrazovanju.

    Preuzmite

Ponašam se kao nacionalna manjina?! - 2006.

Priručnik se razvijao i nastajao tijekom ciklusa seminara unutar projekta “Promoviranje uloge i djelovanja Vijeća nacionalnih manjina” koji je proveden pod pokroviteljstvom Vijeća Europe – Confidence Building Measures Programme tijekom 2005 i 2006. godine.

    Preuzmite

Obrazovanje za mir i multikulturalizam: Priručnik za trenere - 2006.

Priručnik nastao kao dio projekta financiranog od strane EU-e o “Poticanju domicilnog multikulturalizma obrazovanjem (RIME)”, a proveden je u suradnji sa sveučilištima u Birminghamu, Warwicku i Zapadnoengleskim sveučilištem (Velika Britanija), državnih sveučilišta Uljanovski i Kuban (Ruska Federacija) te partnerskih nevladinih udruga iz jugoistočne Europe, središnje istočne Europe, Ruske Federacije, južnog Kavkaza i Velike Britanije, i to u razdoblju između siječnja 2004. i prosinca 2006. U spomenutim regijama u projekt su uključeni partneri iz Bugarske, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, okruga Krasnodar u južnoj Rusiji, Gruzije i Abhazije.

    Preuzmite

Video

Obrazovanje protiv korupcije - 2014.

Prilog o projektu “Obrazovanje protiv korupcije” i istraživanju o neetičnom ponašanju i sitnoj korupciji u srednjim školama. Projekt se provodio tijekom 2013. i 2014. godine. Nositelj projekta Forum za slobodu odgoja. Partneri: ALD Sisak, ALD Osijek, NEPC i Info Zona Split.

Video

Razmjena mladih u Austriji - Kingdom Palatschinke - 2009.

Video klip razmjene mladih “Kingdom Palatschinke” održane u Wassersprengu (Austrija), 26. srpanj – 8. kolovoz 2009.g., u kojoj je sudjelovalo 40 mladih iz 10 europskih država.

Video

Obilježavanje Dana Europe u Petrinji - 2009.

Dana Europe, 9. svibanj 2009.g., u Petrinji, u sklopu projekta “Obrazovanje za aktivno građanstvo u procesu proširenja EU-e”. U organizaciji ALD Sisak, Iks Petrinja, HVIDRA Petrinja, Projekt građanskih prava iz Siska i Suncokret iz Gvozda.

Video

Lokalni multikulturalizam - Mladi u akciji - 2006.

 Video nastao u sklopu projekta “Lokalni multikulturalizam – Mladi u akciji” koji je proveden tijekom 2005. i 2006. godine na području Sisačko-moslavačke županije.

Video

 

Publikacije

15 godina rada Agencije lokalne demokracije Sisak

Publikacija o postignućima tijekom prvih 15 godina rada Agencije lokalne demokracije Sisak.

Preuzmite

Život s industrijskom baštinom - 2020.

Publikacija okuplja radove mladih na temu industrijske baštine Siska i Sisačko-moslavačke županije izložene na Pop-up galeriji u rujnu 2019., kao dio međunarodnog projekta „CLINK – Kulturno nasljeđe kao poveznica različitosti Europe“.

Preuzmite

Publikacija projekta RAISE o društvenom poduzetništvu - 2017.

Završna publikacija međunarodnog projekta “RAISE-Davanje prednosti mladima kroz inovacije i društveno poduzetništvo”.

    Preuzmite

Koncepti socijalne politike i analiza socijalnih pokazatelja - 2015.

Publikacija nastala u okviru projekta “Europeizacija hrvatske socijalne politike i hrvatska socijalna povelja”, a sadrži smjernice za provedbu regionalnih radionica.

    Preuzmite

Sisak 2DO: Catching up with your social life in Sisak - 2013.

Publikacija nastala kao svojevrsni vodič za “preživljavanje” u Sisku, napisana od strane EVS volontera koji su boravili u ALD Sisak 12 mjeseci u okviru projekta “Kreativni laboratorij mladih”.

    Preuzmite

Obrazovanje za sjećanje: Dobra praksa u aktivnom europskom sjećanju - 2010.

Publikacija nastala kao rezultat projekta “E-FOR: Obrazovanje za sjećanje” koji se provodio tijekom 2009. i 2010. godine u Hrvatskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Makedoniji i Italiji.

    Preuzmite

Obrazovanje za aktivno građanstvo u procesu proširenja EU-e - 2009.

Izvještaj projekta “Obrazovanje za aktivno građanstvo u procesu proširenja EU-e”, proveden tijekom 2008. i 2009. godine.

    Preuzmite

Za zajednicu bez nasilja u obitelji - 2007.

Publikacija obuhvaća rezultate istoimenog projekta provedenog tijekom 2007.godine na području Sisačko-moslavačke županije s ciljem doprinosa smanjenju nasilja u obitelji. U publikaciji ćete pronaći informacije o tome što obiteljsko nasilje jest i kako ga prepoznati, sažetak istraživanja o stavovima stanovnika Sisačko-moslavačke županije o nasilju u obitelji, kontakte gdje se može potražiti pomoć te pet nagrađenih priča učenika srednjih škola na Natječaju za kratku priču na temu nasilja u obitelji.

    Preuzmite

Youth: the Right Direction (2006-2009)
Youth Programme - Tool for Networking in Neighbouring Countries - 2006.

Završni izvještaj međunarodnog treninga za mlade „Youth Programme – Tool for Networking in Neighbouring Countries“ održanog u Srbiji, Subotica/Palić, 23.-27. kolovoza 2006.g. Trening su organizirale Agencije lokalne demokracije iz Siska, Osijeka i Subotice u okviru projekta „Razvoj socijalnih vještina lokalnih vlasti i nevladinih organizacija“.

    Preuzmite

Istraživanja

 

 

Procjena humanitarnih potreba Sisačko-moslavačke županije - 2021.

Dokument izradila Koordinacija humanitaraca Sisačko-moslavačke županije u ime humanitarne zajednice i partnera. Pruža zajedničko razumijevanje krize, uključujući humanitarne potrebe i procijenjeni broj ljudi kojima je potrebna pomoć. Svrha izrade dokumenta je prikaz realnog stanja kako bi se pružio adekvatan i žurni odgovor stanovništvu pogođenom potresom do završetka obnove.

 Preuzmite

Potrebe, prijedlozi i preporuke građanki i građana s područja Siska u kontekstu osnivanja Društveno-kulturnog centra- 2021.

Analiza potreba i preporuka građanki i građana Siska vezane za uspostavu i rad Društveno-kulturnog centra u Sisku provedena u lipnju 2021. u okviru projekta “Zajednica u centru – društveno-kulturni centri kao prostori zajedništva i solidarnosti“.

 Preuzmite

Potrebe, prijedlozi i preporuke udruga i ustanova s područja Siska u kontekstu osnivanja Društveno-kulturnog centra- 2021.

Analiza potreba i preporuka udruga i ustanova s područja Siska vezane za uspostavu i rad Društveno-kulturnog centra u Sisku provedena u lipnju 2021. u okviru projekta “Zajednica u centru – društveno-kulturni centri kao prostori zajedništva i solidarnosti“.

 Preuzmite

Status quo u području pomirenja i protiv govora mržnje! Dostupni alati i resursi - 2020.

Istraživanje o politikama, praksama i dostupnim metodama za obrazovanje mladih i osoba koje rade s mladima u Hrvatskoj na teme mirovnog obrazovanja i obrazovanja protiv govora mržnje. Istraživanje je provedeno u okviru projekta „WalkON: Osnaživanje zajednica za društvo mira“, a slična istraživanja, osim u Hrvatskoj, provedena su u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

 Preuzmite

Trenutno stanje – Pomirenje i borba protiv govora mržnje na zapadnom Balkanu - 2020.

Kompilacija istraživanja provedenih u Hrvatskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji o politikama, praksama i dostupnim metodama za obrazovanje mladih i osoba koje rade s mladima. Istraživanje je provedeno u okviru projekta „WalkON: Osnaživanje zajednica za društvo mira“. Rezultati istraživanja korišteni su za izradu pregleda regionalnih politika „Novo doba pomirenja – Generacija Z kao pokretač“ kojeg možete pročitati na ovoj internetskoj stranici u dijelu „Javne politike“.

 Preuzmite

Hrvatska socijalna povelja - 2015.

Glavni nalazi regionalnih rasprava provedenih u okviru projekta “Europeizacija hrvatske socijalne politike i hrvatska socijalna povelja”.

Preuzmite

Aktivni građani u borbi protiv nezaposlenosti mladih - 2014.

Istraživanje o nezaposlenosti mladih provedeno u Latviji, Češkoj, Hrvatskoj, Slovačkoj, Njemačkoj i Mađarskoj. Svrha istraživanja je podići svjesnost o ovom problemu kod institucija, političara i svih onih koji donose odluke, ali i kod ostalih zainteresiranih organizacija te široj javnosti ukazati na važnost pristupa rješavanju nezaposlenosti mladih na lokalnoj razini.

Sažetak istraživanja i opis projekta

Istraživanje 

Rezultati ispitivanja stavova građana Siska o gospodarenju otpadom u Sisačko-moslavačkoj županiji - 2007.

Brošura s rezultatima ispitivanja stavova građana Siska o gospodarenju otpadom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ispitivanje provedeno u okviru projekta “Ispitivanje javnog mnijenja: Strategija gospodarenja otpadom u Sisačko-moslavačkoj županiji”.

Preuzmite

Javne politike

Novo doba pomirenja – Generacija Z kao pokretač - 2020

Dokument razvijen je na osnovu zaključaka istraživanja koji su mapirali dobre prakse i analizirali trenutno stanje u području pomirenja, obrazovanja za izgradnju mira, kao i u području politika govora mržnje u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Nastao je u okviru projekta „WalkON: Osnaživanje zajednica za društvo mira“ s ciljem razvoja i povećanja kompetencija osoba koje rade s mladima, učitelja, mladih i mladih lidera u regiji Zapadnog Balkana za rad na pomirenju, suzbijanju govora mržnje i promicanju izgradnje mira.

Preuzmite

Gradski program za mlade Grada Siska 2020.-2024.
Program za mlade Sisačko-moslavačke županije od 2019. do 2023.
Volonterska politika Grada Siska 2015.-2020.
Gradski program za mlade Grada Siska 2015.-2017.

Vaš partner u izgradnji demokracije

RADNO VRIJEME UREDA:

Ponedjeljak - petak:
8:00 - 16:00

ALD Sisak

Volonterski Centar Sisak

Izjava o odricanju od odgovornosti
Uporaba kolačića (cookies)

ADRESA:

Ljudevita Gaja 2A, 44000 Sisak
Hrvatska/Croatia

Osnovni podaci:

Registrirani kod: Ured državne uprave u Sisačko-moslavačkoj županiji, Služba za opću upravu
Registracijski broj: 03001204
Matični broj: 2031663
OIB: 34997715017
Žiro račun: 
SWIFT CODE: ZABAHR2X
IBAN: HR1823600001101881246

Stranica izrađena u okviru projekta „(O)drži moj korak!“.

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Stajališta izražena na ovoj stranici isključiva su odgovornost Agencije lokalne demokracije Sisak i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.