Mladi školski volonteri pomažu umirovljenicima u razumijevanju financijskih izazova i prava potrošača

5. lipnja 2023.

U četvrtak, 1. lipnja 2023. godine, srednja škola Ivana Trnskoga u Hrvatskoj Kostajnici izvela je nevjerojatno zanimljivu volontersku akciju pod nazivom “Financijska pismenost i prava potrošača”. Iza ove sjajne inicijative stajala je grupa predanih učenica volontera iz školskog kluba “Srcem drugima,” koje su zajedno sa svojim odgojno-obrazovnim radnicama i mentoricama kluba surađivali na prepoznavanju potreba ljudi iz svoje okoline i smišljanju načina da daju svoj doprinos u rješavanju dijela prepoznatog problema.

Pet nevjerojatno motiviranih učenica iz školskog volonterskog kluba odlučile su osmisliti radionicu kojoj je cilj rješavanje svakodnevnih problema vezanih za financijsku pismenost i nedostatak informacija s kojima se umirovljenici Hrvatske Kostajnice suočavaju. Radionicom su željele obogatiti znanje starijih osoba te pružiti im dragocjene informacije kako bi bolje razumjeli svoja prava kao potrošači.

Ali, tu nije bio kraj njihovim nastojanjima! Osim što su umirovljenicima pomogli razumjeti financijske izazove, volonterke su im također predstavile prednosti i rizike internetskog kupovanja i plaćanja. Pripremili su edukativne materijale prilagođene starijoj populaciji i čak prikazali kratki video koji su na tu temu osmislili učenici iz četvrtog razreda ekonomske škole, a koji upozorava na najčešće oblike financijskih prijevara.

Reakcije polaznika radionice bile su izvanredne! Sudionici su istaknuli kako je radionica bila informativna i dinamična te su naučili mnogo korisnih informacija koje će im koristiti u budućnosti. Ova priča nas podsjeća da nikada nije kasno za učenje i da zajedno možemo činiti pozitivne promjene u našim zajednicama.

Volonterska akcija provedena je u sklopu projekta Platforma za razvoj školskog volontiranja, Agencije lokalne demokracije Sisak. Kroz projekt, ALD Sisak nastoji prijenosom znanja usmjeriti školsko volontiranje prema boljoj suradnji između učenika i odgojno-obrazovnih radnika koji vode volonterske klubove kao izvan nastavnu aktivnost. Poticanjem učenja o temama socijalne pravde, jednakosti i uključivanja ranjivih skupina kroz praktičnu provedbu volonterskih aktivnosti, učenike se usmjerava da razmišljaju o potrebama svoje zajednice i načinima kako osvijestiti sebe, ali i druge, da te potrebe postoje te u nekim slučajevima odgovoriti na njih.

Platformu uz partnerske organizacije civilnog društva, trenutno čini osam škola: Strukovna škola Sisak, OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće, Srednja škola „Ivana Trnskoga“ iz Hrvatske Kostajnice, Srednja škola Glina, OŠ Viktorovac iz Siska, Srednja škola Viktorovac iz Siska, OŠ Mate Lovraka iz Petrinje i OŠ Zorke Sever iz Popovače.

Projekt Platforma za razvoj školskog volontiranja provodi Agencija lokalne demokracije Sisak u partnerstvu sa Strukovnom školom Sisak, Kućom ljudskih prava Zagreb i Norsensus Mediaforumom. Podržan je sa 87.870,00 € financijske podrške kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

————-

Za sadržaj objavljen u ovom tekstu isključiva je odgovornost ALD Sisak i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja fonda.

Galerija:

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave