Prekogranični volonterski kamp “Zlatna fibula” u Sisku

23. rujna 2012.

Napisao: Manuel Pineiro Gonzales

Dvadeset i dvoje volontera iz tri hrvatska grada: Petrinja, Kutina i Sisak te iz tri bosansko-hercegovačka grada: Derventa, Bihać i Banja Luka, sudjelovalo je na na kampu “Zlatna fibula”od 17. do 23. rujna 2012. godine u Sisku, kako bi doprinjeli jačanju veza između mladih ljudi u pograničnom području. Volonterski kamp je jedna od aktivnosti projekta “Volontiranjem do prekograničnog razvoja lokalnih zajednica” kojeg provodi Agencija lokalne demokracije Sisak.

Atmosfera na kampu je bila topla, prijateljska, a komunikacija između svih sudionika izrazito fluidna. Volonteri su odradili odlični posao te pokazali lepezu suradnje, solidarnosti i partnerstva.

Volonteri su provodili pet radionica: obrazovne, zabavne, kreativne, sportske i novinarske. Obrazovne radionice su se odvijale u hotelu Panonija tijekom kojih su volonteri pripremali i provodili prezetacije i izložbe na različite teme, kao što je Europska volonterska služba, pisanje projekata, nove tehnologije i internet te politika i propaganda. Kreativne, zabavne, sportske i novinarske radionice odvijale su se u Domu za starije i nemoćne osobe Sisak, s korisnicima Doma.

Aktivnosti su se odvijale u skladu s Kućnim redom Doma: ujutro 9-12 sati te poslijepodne 15-18 sati. Volonteri su uživali u društvu korisnika Doma. Tijekom kreativnih radionica pomagali su u stvaranju prelijepih ogrlica i narukvica koristeći različite tehnike, bojali su vaze, šivali broševe ili izrađivali lutke. Također su s korisnicima Doma igrali različite društvene igre poput šaha, dame, Čovječe ne ljuti se, pikado i karte. Gore, u sobama, volonteri su korisnicima čitali knjige, novine i časopise te slušali o njhovim životima.

19. rujna, u srijedu ujutro, volonteri su s korisnicima Doma i djecom iz dječjeg vrtića prošetali u sisačku tvrđavu “Stari grad”. 21. rujna, u petak poslijepodne, volonteri i korisnici Doma su sudjelovali u akciji “Kava s volonterima” koja se odvijala u okviru nacionalne kampanje “Hrvatska volontira” pod sloganom “Volontiraj – budi promjena!”.

Ciljevi kampa su bili poboljšati kvalitetu života korisnika Doma za starije i nemoćne osobe, pomoći im u savladavanju usamljenosti i socijalne isključenosti te potaknuti razvoj kreativnih vještina korisnika Doma i volontera. Volonteri su na ovaj način razbili svoje predrasude te razvili poštovanje i pozitivne stavove prema korisnicima, ali i prema drugim volonterima. Osim toga, imali su mogućnost bolje upoznati različite etničke skupine i religije iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te tako doprinjeti izgradnji društva mira.

PRETRAŽI STRANICU

Arhiva

REGISTRIRAJ SE I PRIMAJ NOVOSTI