Volonterski_vrisak_vizual_02_1

Prvi VOLONTERski vriSaK

28. listopada 2016.

U prostorijama Agencije lokalne demokracije Sisak, 27. listopada 2016. godine, održan je prvi neformalni sastanak sisačkih volontera – VOLONTERski vriSaK – kao dio projektnih aktivnosti “Volonterske mreže grada Siska”.

Svrha sastanka, inače prvog ovakve vrste na području grada, je poticanje unapređenja sustava volonterske podrške u Sisku, a okupilo je volontere koji trenutno volontiraju u različitim organizacijama. Osim upoznavanja i razmjene volonterskih iskustava, sudionici su dobili izvanrednu priliku proširiti svoje znanje koje se tiče i samog Zakona o volonterstvu s kojim volonteri često nisu dovoljno upoznati, a neizostavni je dio svakog organiziranog volonterskog angažmana koji ne uključuje samo volontere već i organizatore volontiranja.

Moderatorica sastanka i predsjednica ALD Sisak, Paula Raužan, volonterima je ukazala na njihova prava i obveze, na mogućnost volontiranja unutar različitih volonterskih programa, ali i na izvore podrobnijih informacija iz područja volontiranja.

“Voljela bih češće biti informirana o svim novostima i volonterskim akcijama u Sisku”, izjavila je Daša Milić, studentica prava i volonterka u Projektu građanskih prava.

“Bilo bi super kada bi postojao popis svih udruga i ustanova na lokalnom području gdje postoji potreba za volonterima”, složila se Ana-Maria Lisinski koja je dugi niz godina volontirala u Turističkoj zajednici grada Siska.

Sudionici su otvorili brojna pitanja relevantna za podizanje svijesti o važnosti volontiranja. Uz konstruktivnu raspravu i razgovor naglasili su i određene vještine i kompetencije koje su stekli volontirajući. Kroz svoj primjer dokazali su da volontiranje nije samo altruizam nego i kvalitetan odabir rada na sebi.

Svi su se složili kako se volontiranju treba pristupiti ozbiljno i upoznati se sa zakonodavstvom koje ono nosi, ali i u sklopu cijele zajednice raditi na potvrđivanju volonterskog rada. Budući je ovim sastankom volonterima omogućeno pustiti “glas” i iznijeti prijedloge tema o kojima bi voljeli raspravljati, ali među sobom dijeliti i primjere one loše prakse, cilj je nastaviti volonterska druženja kroz naredne mjesece i djelovati u smjeru prepoznavanja vrijednosti i kompleksnosti volontiranja.

PRETRAŽI STRANICU

Arhiva

REGISTRIRAJ SE I PRIMAJ NOVOSTI