ALD Sisak sudjelovala na Masterclass-u “EU vrijednosti na djelu” u Medulinu

20. svibnja 2024.

Predstavnica ALD Sisak sudjelovala je na Masterclass-u “EU vrijednosti na djelu” održanom u Medulinu od 13. do 17. svibnja 2024. Ovaj događaj provodio se u sklopu Programa Impact4Values kojim je financiran naš projekt “Živi jednakost, slavi raznolikost!”.

Masterclass je trajao pet dana i uključivao je predavanja, rasprave, grupni rad, praktične vježbe i storytelling. Sudjelovali su predstavnici 47 organizacija civilnog društva (OCD) iz Hrvatske i Slovenije što je bilo odlično za razmjenu znanja i iskustava.

Nakon upoznavanja i zajedničke večeri prvog dana, drugi dan bio je usmjeren na podučavanje predstavnika organizacija civilnog društva o institucionalnim mehanizmima važnim za zaštitu temeljnih prava i vrijednosti Europske unije. To je uključivalo učenje o ulozi zagovaranja OCD-a. Sudionici su dobili detaljne prezentacije četiriju pučkih pravobraniteljstava u Hrvatskoj i upoznali se s ulogom Ustavnog suda.

Treći dan imao je za cilj povećati znanje sudionika o pravnim mehanizmima dostupnim za zaštitu i zagovaranje na razini EU. To uključuje informacije o EU pravobranitelju, EU sudovima, Povjereniku za ljudska prava Vijeća Europe, ali i o relevantnim međunarodnim konvencijama. Ove informacije bile su ključne za proširenje pravnog znanja OCD-a, dajući im alate potrebne za zaštitu i zagovaranje temeljnih prava.

Zadnja dva dana bila su posvećena praktičnom radu. Sudionici su se uključili u simulacije slučajeva iz stvarnog života, primjenjujući znanje stečeno na prethodnim danima na nacionalne, EU i međunarodne mehanizme.

Svoj doprinos Masterclass-u dalo je 16 stručnjaka specijaliziranih za zaštitu ljudskih prava iz akademskog i pravnog sektora Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja EU. Značajne institucije i organizacije koje su sudjelovale su: EU Ombudsman, Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe, Agencija Europske unije za temeljna prava, Europski građanski forum, Amnesty International Slovenije i mnogi drugi. Ovi su stručnjaci podijelili svoje opsežno znanje i pružili dragocjene uvide u zagovaranje i zaštitu ljudskih prava.

Znanja i vještine stečene tijekom Masterclass-a ALD Sisak će primijeniti u svojim budućim zagovaračkim aktivnostima i zaštite ljudskih prava unutar organizacije. Sada smo bolje informirani o korištenju dostupnih institucionalnih i pravnih okvira.

—————————————–

Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave