ALD Sisak ugostio prve EVS volonterke u Sisku

9. travnja 2012.

ALD Sisak je u travnju 2012. ugostio dvije volonterke iz Makedonije i Španjolske koje će kod nas odrađivati svoju Europsku volontersku službu narednih 12 mjeseci. Volonterke su u ALD Sisak došle u okviru projekta “Kreativni laboratorij mladih” koji financira Europska unija, kroz Program Mladi na djelu, a radit će na različitim aktivnostima za mlade i na promoviranju međunarodnog i lokalnog volonterstva.

Djevojke su jedne od prvih EVS volonterki u Sisačko-moslavačkoj županiji te prve u Sisku. Pročitajte njihove motive za volontiranje, a ako Vas motiviraju da se i Vi odvažite na slično iskustvo, kontaktirajte nas za sve informacije!

Zovem se Silvia. Imam 27 godina i dolazim iz gradića Sanxenxo u Galiciji u Španjolskoj. Uistinu sam željela imati iskustvo slično ovome. Volim putovati, upoznavati ljude iz drugih zemalja, upoznavati nove kulture….a ovaj projekt uključuje sve to. Osim toga, suportivna sam osoba koja voli raditi s ljudima, a ovaj projekt je idealna prilika za to. Ne posjedujem nikakve specifične vještine, nisam liječnica ili učiteljica, ali kao volonterka mogu pomoći ljudima na neke druge načine; promicati solidarnost i multikuluralnost te sudjelovati u različitim projektima Agencije lokalne demokarcije Sisak. Uz moj volonterski rad mogu poboljšati svoje komunikacijske vještine, unaprijediti engleski jezik, naučiti hrvatski jezik, učiti o hrvatskoj kulturi i još puno toga.

Bok Hrvatska!

Zovem se Frosina, imam 24 godine i dolazim iz Skopja u Makedoniji. Jedan od osnovnih razloga zbog kojeg sam željela postati volonterka je taj što volim izazove. I ovo je bio izazov za mene. Selidba iz velikog u manji grad nije bila laka, ali vidim u tome i dosta pozitivnih stvari. Sada imam dosta vremena posvetiti se svom osobnom razvoju i raditi ono u čemu uistinu uživam. Volim učiti nove stvari i upoznavati ljude čije se podrijetlo donekle ili u potpunosti razlikuje od mojega. Željela sam podijeliti dio sebe i svoje kulture s ostatkom Svijeta, stoga, nakon završetka svog formalnog obrazovanja, došlo je vrijeme da napravim ono što je bilo potrebno, ali i ono što sam i željela. Samostalan život je nešto što do sada nisam doživjela i sada uviđam da sam slično trebala napraviti i ranije. Mogućnost da koristim svoje znanje i iskustvo kako bi pomogla drugima ili samo spoznaja da sam bila dio određene promjene je upravo taj izazov.
Osim izazova, drugi razlog da postanem volonterka je bila mogućnost stjecanje određenog iskustva, razvijanja vještina, unapređivanja radne etike, povećanja samopouzdanja i uključenja u projekte na kojim nisam nikada ranije radila. Također i društvena komponenta volontiranja je vrlo važna jer stekneš nove prijatelje koji će ostati u tvom životu zauvijek.
Moj najdraži dio volontiranja je otkrivanje kako razlike u gestama, ponašanju, razmišljanjima i stavovima ne utječu na to kako se ljudi mogu jedan prema drugome osjećati. Iako je prošlo samo mjesec dana od kada volontiram, već mogu reći da će mi Sisak nedostajati.

PRETRAŽI STRANICU

Arhiva

REGISTRIRAJ SE I PRIMAJ NOVOSTI