Izlozba_smz_2014_1

Božićna izložba u Dječjem domu Vrbina

18. prosinca 2014.

Projekt ZAJEDNO JAČI završio prigodnom božićnom izložbom radova djece i mladih korisnika Dječjeg doma Vrbina u Sisku. Izložbu je otvorila sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i najavila skorašnje otvaranje stambene zajednice za djecu koja izlaze iz Dječjeg doma.

Blagdanskim proslavama pridružila su se i djeca i mladi korisnici Dječjeg doma Vrbina iz Siska otvaranjem Božićne izložbe sa svojim radovima. Radovi su nastali kao jedan od rezultata projekta “ZAJEDNO JAČI – Psihosocijalno osnaživanje djece i mladih iz domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi”. Radionice na kojima su nastajali radovi vodila je sisačka akademska umjetnica Katarina Fabijanić koja je motivirala djecu da kroz božićne motive nauče nove likovne tehnike, ali i dođu u kontakt sa svojim emocijama.

Izložba je otvorena 18. prosinca 2014. u prostorijama Doma, a otvorila ju je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček koja je pohvalila autorice i autore opazivši da se među njima kriju mali talentirani umjetnici.

“Grad Sisak je u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Sisak osigurao i opremio jedan stan koji će djeca i mladi nakon izlaska iz Doma moći koristiti dok ne stanu na svoje noge i budu u mogućnosti samostalno živjeti. Stan ima 70 m2 i biti će useljiv početkom slijedeće godine.” – najavila je gradonačelnica prisutnim gostima i medijima.

Osnaživanje za samostalan život nakon izlaska iz Doma i što bolja socijalizacija u lokalnoj zajednici je jedan od ciljeva projekta ZAJEDNO JAČI čija je nositeljica Agencija lokalne demokracije Sisak. Osim kreativnih radionica, provedena je radionica medijske pismenosti koju je vodila Ana Fabijanić iz zagrebačkog Rehabilitacijskog centra za stres i traumu te aktivnosti pomoći u učenju koje vode volonteri angažirani preko Volonterskog centra Sisak koji djeluje pri ALD Sisak.

“Izložba nije bila planirana već smo, kako je projekt odmicao i kada smo vidjeli nastale radove, odlučili da ih treba pokazati i pozvati zajednicu da se uključe kao volonteri u rad Doma. Smatramo da uključenjem zajednice kroz volonterstvo možemo zajedničkim snagama doprinijeti da život svih nas, pa tako i ove djece, bude ljepši'” – rekla je predsjednica Agencije lokalne demokracije Sisak, Paula Raužan.

Kako bi djeca i mladi mogli prakticirati naučeno tijekom radionica medijske pismenosti, ALD Sisak je donirala Domu prijenosno računalo i ostalu prateću informatičku opremu, a kako bi mogli koristiti neke od sadržaja u zajednici, donirali su 5 godišnjih članarina u gradskoj knjižnici i 80 ulaznica na gradski bazen.

Sve navedeno je omogućio donator projekta, Upravni odjel za socijalnu skrb Sisačko-moslavačke županije, čiji je predstavnik, Ivan Kirinčić, također nazočio otvaranju Božićne izložbe.

PRETRAŽI STRANICU

Arhiva

REGISTRIRAJ SE I PRIMAJ NOVOSTI