Dobro se dobrima vraća!

26. listopada 2020.

U toplom domu, o kojemu skrbe djelatnici Udruge za promicanje inkluzije u Sisku, 20. listopada 2020. održana je informativno-edukativna radionica „Biti Volonter“. Udruga za promicanje inkluzije je nevladina, neprofitna i humanitarna organizacija a aktivnosti Udruge temelje se na filozofiji inkluzije, prema kojoj osobe s intelektualnim poteškoćama imaju pravo biti ravnopravni i aktivni članovi društva.  Na radionici je sudjelovalo 12 veselih i zainteresiranih štićenika Udruge za promicanje inkluzije, kojima su djelatnici Agencije lokalne demokracije Sisak održali radionicu o volontiranju. Sudionici radionice su kroz razgovor, igru i smijeh upoznati s time što volontiranje uopće jest te im je u sažetom obliku predstavljen zakonodavni okvir koji uređuje prava i obaveze volontera i organizatora volontiranja. Djelatnicima Agencije lokalne demokracije Sisak je radionica olakšana time što velik broj sudionika radionice ima obilje volonterskog iskustva pa su s nekim pojmovima već bili načelno upoznati.

Štićenici Udruge, unatoč intelektualnim poteškoćama, aktivno volontiraju u brojnim udrugama i ustanovama u gradu Sisku i okolici poput Dječjeg doma u Vrbini ili Dobrotvornog društva Merhamet. Veći dio tih volonterskih akcija je sada obustavljen radi epidemioloških mjera, ali se svi sudionici radionice raduju ponovnom uključivanu u spomenute aktivnosti. Iako su zbog intelektualnih poteškoća često u situaciji da njima treba pomoć, sudionici radionice smatraju kako svakome ponekad treba pomoć i da svatko treba pomagati drugima. Glavna motivacija njihovog volonterskog aktivizma je, kako sami naglašavaju, u poznatoj izreci „Dobro se dobrima vraća“.

Štićenicima su kroz igru predstavljeni pojmovi vezani za volonterstvo te su kroz interaktivnu igru „Slažem se-ne slažem se“ obrazlagali svoja stajališta i učili svoja prava i obaveze u volontiranju. Voditelji radionice potaknuli su sudionike da sami izvuku zaključke iz svojih prijašnjih volonterskih iskustava. Oni su bili oduševljeni radionicom pa su istaknuli da su naučili da „Uvijek treba pomagati drugima.“ A posebno im se svidjelo druženje i grupni rad i zajedničko učenje. Nakon toga je uslijedila vježba gdje su sudionici crtali volontere i predstavljali osobine koje smatraju da su najvažnije za volontiranje gdje su prvenstveno istaknuli potrebu za pomaganjem drugima i druženje.

Na kraju radionice su štićenici Udruge predstavljali vlastite želje glede budućeg uključivanja u volonterske akcije te su iznosili razne prijedloge. Većina njih je izrazila želju za volontiranjem u sklopu humanitarnih udruga i institucija poput Karitasa ili Dobrotvornog društva Merhamet te rad s djecom i mladima u sklopu Dječjeg doma Vrbina, ali i u Domu za starije i nemoćne. Pošto su svi štićenici ljubitelji prirode i životinja, također su izjavili da bi vrlo rado volontirali u Udruzi za zaštitu životinja „Bijeli očnjak“ ili Udruzi Kas. Djelatnici Agencije lokalne demokracije Sisak će u suradnji s djelatnicima Udruge za promicanje inkluzije i članovima spomenutih udruga organizirati štićenicima daljnji volonterski angažman, sukladno svim epidemiološkim propisima, kako bi se nastavilo osnaživanje njihovog uključivanja u građansko društvo a i da bi oni svojim vrijednim doprinosom i entuzijazmom mogli doprinijeti radu ovih udruga i ustanova.

Radionica se provela u okviru projekata „Volonterska mreža grada Siska“ i „Volonterski centar Sisak“ kojeg financiraju Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Grad Sisak.

———-

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Agencije lokalne demokracije Sisak i ne odražavaju nužno stajalište Grada Siska i Ministarstva.

PRETRAŽI STRANICU

Arhiva

REGISTRIRAJ SE I PRIMAJ NOVOSTI