VCZ_ESF_Izobrazba_1

Edukacija o menadžmentu volontera za novu generaciju koordinatora volontera Centralne Hrvatske

12. siječnja 2018.

Održavanjem drugog modula edukacije o menadžmentu volontera u siječnju 2018. godine, završen je prvi ciklus jačanja kapaciteta i educiranja djelatnika volonterskih centara iz Zagreba, Zaboka, Čakovca, Petrinje i Siska. Edukacija je provedena u organizaciji Volonterskog centra Zagreb koji je ujedno i nositelj projekta ”Na valovima volonterstva – infrastruktura za snažne i povezane zajednice” u kojem je ALD Sisak partner.

Cilj samog projekta pa tako i edukacije, je jačanje kapaciteta volonterskih centara i koordinatora volontera kako bi se osigurao kvalitetan i održiv sustav podrške organizatorima volontiranja i volonterima što rezultira jačanju javne svijesti o dobrobitima i vrijednostima koje volontiranje donosi svakom pojedincu, zajednici i društvu u cjelini. Osim navedenog, cilj projekta je svakako i povećati broj javnih ustanova i OCD-a koji provode kvalitetne volonterske programe u svrhu poboljšanja usluga iz područja zdravstva, socijalne skrbi i ostalih područja od općeg interesa.

Osim predstavnika volonterskih centara, na edukaciji je sudjelovalo ukupno 24 predstavnika iz 23 organizacija civilnog društva i javnih ustanova iz područja socijalne skrbi, zdravstva i odgoja i obrazovanja Centralne Hrvatske. Kroz četiri dana edukacije, sudionici su se upoznali sa Zakonom o volonterstvu, mogućnostima i vrstama volontiranja, koracima u menadžmentu volontera, planiranjem volonterskog programa i opisa posla volontera te učinkovitom komunikacijom u kontekstu vođenja volontera. Edukaciju su vodile Jela Prgić Znika i Mateja Medlobi iz VCZ-a. Oba modula su se održala u Zagrebu; Modul I 13.-14. prosinca 2017. te Modul II 9.-10. siječnja 2018. godine.

Nakon jačanja kapaciteta lokalnih volonterskih centara, slijedi osnaživanje organizacija civilnog društva i javnih ustanova za učinkovit menadžment volontera. Svi trenutni i budući organizatori volontiranja iz Sisačko-moslavačke županije pozvani su uključiti se u projekt, a mogu očekivati sljedeće aktivnosti: edukacije iz menadžmenta volontera i izdavanja Potvrde o kompetencijama stečenima volontiranjem te mentorsku podršku u osmišljavanju i provedbi volonterskih programa prema standardima kvalitete za organizatore volontiranja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 697.924.69 kuna, a financira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

PRETRAŽI STRANICU

Arhiva

REGISTRIRAJ SE I PRIMAJ NOVOSTI