Iskustva i savjeti iz prve ruke: Platforma za razvoj školskog volontiranja u akciji

9. listopada 2023.

Nakon četiri prethodna inspirativna sastanka Platforme, održan je još jedan s ciljem da se zajedno s okupljenim članovima pregledaju volonterske akcije koje su održali volonteri pojedinih škola: Srednje školi Ivana Trnskoga Hrvatska Kostajnica, Srednje škole Glina i Osnovne škole Mate Lovraka u Petrinji. Tom prilikom, predstavnice su podijelile svoje iskustvo u koordiniranju i osmišljavanju volonterskih akcija u suradnji sa  učenicima volonterima. Opisali su prepreke s kojima su se susrele te što bi promijenile ako bi ponovno provodile iste akcije. Svrha ovih povratnih informacija o provedenim volonterskim akcijama bila je pružiti savjete drugim školama kako bi obratile pozornost na neke organizacijske detalje i naučile korisne lekcije.

Platforma za razvoj školskog volontiranja teži postići bolju suradnju između škola koje već imaju volonterske klubove i onih škola koje planiraju organizirati takve izvannastavne aktivnosti. Ovaj način dijeljenja dobrih i loših iskustava s drugima pokazao se vrlo produktivnim za sve prisutne, a posebno za one škole koje svoje akcije u sklopu projekta tek trebaju provesti.

Nakon razmjene informacija, savjeta i konstruktivnog razgovora o volonterskim akcijama, sastanak se nastavio s još aktivnijim doprinosom članova. Drugi razlog okupljanja predstavnika Platforme u prostoru Strukovne škole Sisak 6. listopada 2023. godine bio je donijeti strukturne odluke o dokumentima na kojima će se temeljiti daljnji rad Platforme za razvoj školskog volontiranja. Poslovnik o radu, čiju izradu su započele još na drugom sastanku Platforme u srpnju 2023. godine, predložen je članicama na usvajanje. Uz zamolbe za određenim doradama, dokument Poslovnika je prihvaćen. Također, predstavnice su donijele odluku o sadržaju misije i vizije Platforme, te su izradile nacrt Operativnog plana za školsku godinu 2023./2024. Tijekom rada, Agencija lokalne demokracije Sisak, koja je nositeljica projekta i koordinatorica Platforme, pružila im je savjete i podršku, zajedno s predstavnicima Kuće ljudskih prava Zagreb.

Platformu za razvoj školskog volontiranja uz partnerske organizacije civilnog društva, trenutno čini osam škola: Strukovna škola Sisak, OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće, Srednja škola „Ivana Trnskoga“ iz Hrvatske Kostajnice, Srednja škola Glina, OŠ Viktorovac iz Siska, Srednja škola Viktorovac iz Siska, OŠ Mate Lovraka iz Petrinje i OŠ Zorke Sever iz Popovače.

Projekt Platforma za razvoj školskog volontiranja provodi Agencija lokalne demokracije Sisak u partnerstvu sa Strukovnom školom Sisak, Kućom ljudskih prava Zagreb i Norsensus Mediaforumom. Podržan je sa 87.870,00 € financijske podrške kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

————-

Za sadržaj objavljen u ovom tekstu isključiva je odgovornost ALD Sisak i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja fonda.

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave