Izrada platnenih torbi s narodnim motivima

3. rujna 2010.

Kreativna radionica pod nazivom “Izrada platnene torbe ukrašene narodnim motivima” održana je 1. rujna u prostoru udruge IKS u Gajevoj 40A u Petrinji. Žene svih generacija družile su se uz vez, kao što su to nekada radile naše bake. Radionica je obuhvatila cjelokupan proces izrade torbe, tako su žene krojile, rezale, crtale i vezle.

Ideja o izradi platnene torbe s narodnim motivima potekla je iz ženske akcijske grupe u Petrinji čije će članice svojim idejama, kreativnošću i marljivim radom dati doprinos očuvanju našu šarolike kulturne baštine.

Kako su se vezli narodni motivi na domaćem platnu nekada i danas, pokazala je sinoć Ljiljana Sigur iz Hrastovice. Narodnu nošnju, staru više od 80 godina, Ljiljana i dalje dobro čuva, ali joj je poslužila kao uzorak koji prenosi i na ostale dijelove svoje nošnje.

Osim narodnih motiva koje je Ljiljana pripremila, žene su ideje našle i u “magazinima” ručnih radova.

Vezlo se šaroliko i veselo!

Kreativna radionica izrade torbe samo je jedna od aktivnosti koju organizira ženska akcijska grupa u Petrinji u suradnji sa udrugom IKS. U okviru Europskog programa za demokraciju i ljudska prava (EIDHR), kroz projekt Jačanje lokalne demokracije održavaju se pored kreativnih radionica i informatički tečajevi, tečajevi engleskog jezika otvoreni za sve građane. Članice ženske akcijske grupe u Petrinji nastavljaju sa vezenjem torbi u slobodno vrijeme, a ubrzo će se ponovo okupiti kako bi se platnene torbe sašile i završile, ali i kako bi podijelile svoje ideje za nastavak sličnih aktivnosti.

Platnene torbe i ostali proizvodi nastali na kreativnim radionicama ženske akcijske grupe bit će izloženi i dostupni građanima na Multikulturalnom sajmu, planiranom u travnju 2011. godine. Multikulturalni sajam bit će ogledalo naše kulturne ili tradicijske raznolikosti koju smo naučili razumjeti, poštivati i čuvati.

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave

Kak se negda slavil Vuzem

18. veljače 2023. završena je posljednja u nizu radionica Pripovijedanja za osobe 3. životne dobi u Lekeniku na kojoj su sudjelovali predsjednik i članovi Matice umirovljenika Općine Lekenik. Set trodnevnih radionica, osim u Lekeniku, održan je u Poljani Lekeničkoj sa...