Kod volontiranja se sve broji!

26. listopada 2020.

U Osnovnoj Školi „Braća Ribar“ 21. listopada 2020. održana je informativno-edukativna radionica „Biti Volonter“. Na radionici su aktivno sudjelovali učenici petog razreda osnovne škole „Braća Ribar“, pod vodstvom djelatnika Agencije lokalne demokracije Sisak, u osmišljavanju budućih volonterskih akcija koje će provesti u samoj školi.

Radionica je organizirana uz visoke mjere opreza s obzirom na epidemiološku situaciju pa je tako njen sadržaj prilagođen. Učenici su se rasporedili u krug radi održavanja udaljenosti te su se redom individualno predstavili i prenijeli svoje volontersko iskustvo. Dobar dio njih nije do sada volontirao, dok su neki imali volonterskog iskustva u crkvenim organizacijama, ali su svi bili zainteresirani naučiti više o volontiranju.

Kroz kratak uvod učenicima su predstavljene glavne obaveze, prava i zakonski okvir volontiranja nakon čega je uslijedio interaktivni dio učenja. Sudionici radionice su zasebno crtali volontere i volonterske akcije, kako ih oni zamišljaju nakon čega su oni najhrabriji pred cijelim razredom prezentirali svoje crteže i objasnili svoje ideje što je to volonterska akcija. Nakon kratke rasprave, učenici su iznosili prijedloge koje bi volonterske akcije htjeli provesti u sklopu škole. Ideja nije nedostajalo, gotovo svaki učenik je osmislio jedinstvenu ideju volonterske akcije koju bi proveo te su na kraju sve ideje ocijenjene kao izvrsne. Nakon kratke rasprave, izabrano je nekoliko ideja koje su prenesene školskoj pedagoginji gospođi Gabrijeli Kramarić Eid koja će nakon daljnje konzultacije s učenicima izabrati dvije akcije koje će se provesti u suradnji s Agencijom lokalne demokracije Sisak u skorije vrijeme.

Učenici su visoko ocijenili radionicu, a najviše im se svidjelo crtanje i iznošenje ideje za volonterske akcije. Učenici su se izjasnili da su naučili osnovna načela volontiranja i da bi se više htjeli angažirati na tom području a posebnu su bili zainteresirani za probleme zaštite okoliša i one humanitarnog karaktera Djelatnici Agencije lokalne demokracije Sisak će u suradnji s nastavnim i pedagoškim osobljem OŠ „Braća Ribar“ nastaviti pružati edukacijsku i informativnu podršku učenicima školskog volonterskog kluba u provedbi navedenih projekata u želji za jačanjem volonterske aktivnosti kod mladih. Radionica se provela u okviru projekata „Volonterska mreža grada Siska“ i „Volonterski centar Sisak“ kojeg financiraju Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Grad Sisak.

 

———-

 

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Agencije lokalne demokracije Sisak i ne odražavaju nužno stajalište Grada Siska i Ministarstva.

PRETRAŽI STRANICU

Arhiva

REGISTRIRAJ SE I PRIMAJ NOVOSTI