Kroz stvaranje umjetničkih djela do razumijevanja – volonterska akcija „Osloni se na mene“

11. listopada 2023.

Solidarnost i zajedništvo često su ključni faktori koji omogućavaju rješavanje izazova i postizanje pozitivnih promjena u društvu, posebno kada se radi o pitanjima socijalne pravde, jednakosti i uključivanju ranjivih skupina. Upravo su ovi vrijedni principi bili temelj volonterske akcije pod nazivom “Osloni se na mene”, koju su provodili volonteri iz Osnovne škole Budaševo – Topolovac – Gušće u suradnji s Udrugom slijepih i slabovidnih osoba SMŽ.

Posjeta Dnevnom centru za slijepe i slabovidne osobe, 10. listopada 2023., imala je za cilj podučiti mlade generacije o tome kako osobe s oštećenim vidom žive, kako se snalaze u prostoru i kako obavljaju svakodnevne zadatke. Ova akcija izražava duboku brigu za socijalnu pravdu i jednakost, jer pruža priliku mladima da razumiju izazove i potrebe ranjivih skupina, kao što su slijepe i slabovidne osobe.

Glavni dio akcije sastojao se u međusobnoj suradnji korisnika i volontera kako bi zajedno stvorili prekrasne jesenske slike na platnima. Ovo iskustvo promovira uključivanje ranjivih skupina u društvo, pružajući im priliku da se izraze i podijele svoje talente i iskustva. Rad u paru omogućio je interakciju, poticanje komunikacije i razvoj empatije prema korisnicima, što je temelj socijalnog uključivanja.

Volonterska akcija nije samo obogatila volontere, već je imala i izuzetno pozitivan utjecaj na korisnike Udruge slijepe i slabovidne osobe SMŽ, doprinoseći tako promicanju socijalne pravde, jednakosti i uključivanja ranjivih skupina u društvo. Kroz suradnju, razumijevanje i empatiju, ova akcija širi svijest o potrebama i iskustvima slijepe i slabovidne populacije, čime se gradi temelj za bolje i pravednije društvo.

Volonterska akcija „Osloni se na mene“ provedena je u sklopu projekta Platforma za razvoj školskog volontiranja. Platformu uz partnerske organizacije civilnog društva, trenutno čini osam škola: Strukovna škola Sisak, OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće, Srednja škola „Ivana Trnskoga“ iz Hrvatske Kostajnice, Srednja škola Glina, OŠ Viktorovac iz Siska, Srednja škola Viktorovac iz Siska, OŠ Mate Lovraka iz Petrinje i OŠ Zorke Sever iz Popovače.

Projekt Platforma za razvoj školskog volontiranja provodi Agencija lokalne demokracije Sisak u partnerstvu sa Strukovnom školom Sisak, Kućom ljudskih prava Zagreb i Norsensus Mediaforumom. Podržan je sa 87.870,00 € financijske podrške kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

————-

Za sadržaj objavljen u ovom tekstu isključiva je odgovornost ALD Sisak i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja fonda.

Galerija:

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave