Misija razvoja volontiranja u osnovnim i srednjim školama

5. srpnja 2021.

Volonterski centar Zagreb 2. srpnja 2021. godine organizirao je Nacionalnu konferenciju o školskom volontiranju, pod nazivom “Školska volonterska zajednica – snaga za održivi razvoj”, koji se provodi kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Osim Agencije lokalne demokracije Sisak, na spomenutoj ZOOM konferenciji, sudjelovalo je gotovo 300 predstavnika drugih udruga i ustanova.  Razgovarali smo o dobrobiti volontiranja za učenike, škole i samu zajednicu, temama kurikuluma o školskom volontiranju, orijentacijskim radionicama, školskim volonterskim akcijama i školskim volonterskim klubovima.

Sudionici prve panel diskusije, na temu “Školska volonterska zajednica” naglasili su da je važno volontiranje uvesti kao dio školskog kurikuluma, kako bi volonterstvo bilo strukturirano i kontinuirano, a ne svedeno samo na entuzijazam pojedinaca i sporadične volonterske akcije. Što su volonterske aktivnosti unaprijed bolje isplanirane, lakše je uključiti veći broj učenika, čak i kada je potrebno suočiti se sa izazovima poput dvosmjenske nastave, putovanja učenika od kuće do škole ili prikupljanje financijskih sredstava za volonterske akcije. Tijekom drugog panela svoja su iskustva iznijeli koordinatori školskog volontiranja, koji su naglasili da im u organizaciji volontiranja puno znači podrška i suradnja različitih organizacija civilnoga društva. Kroz suradnju škola i udruga, koordinatori školskog volontiranja se dodatno educiraju, a u zajedničkim akcijama kvalitetnije odgovaraju na potrebe zajednice u kojoj žive.

Jedan od savjeta za osnivanje školskih volonterskih klubova je upravo povezivanje škola s organizacijama civilnog društva koje se sustavno bave volontiranjem ili direktno povezivanje s lokalnim Volonterskim centrom u našoj okolini.

Budući da Agencija lokalne demokracije Sisak ima dugogodišnje iskustvo u volonterskoj podršci i osnivanju školskih volonterskih klubova, ukoliko želite u Vašoj školi osnovati  klub, budite slobodni obratiti nam se te ćemo Vam svim raspoloživim resursima u tome pomoći.

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave