Mladi volonteri pokazuju važnost znakovnog jezika u volonterskoj akciji „Čujemo srcem“

28. rujna 2023.

Jeste li znali da u znakovnom jeziku ne postoji svaka riječ koju izgovaramo? Neki znak može imati više značenja te se njegovo značenje prilagođava ovisno o onome što želimo prenijeti našem sugovorniku.

Volonterska akcija pod nazivom „Čujemo srcem“ imala je za cilj detektirati s kakvim se problemima suočavaju gluhe i nagluhe osobe te kako učenici volonteri OŠ Mate Lovraka mogu pridonijeti boljem uvidu u njihov svakodnevni život. Kako bi se pripremili za svoju volontersku akciju, obratili su se Udruzi gluhih i nagluhih osoba Grada Siska sa namjerom da saznaju što više informacija o radu sa osobama oštećenog sluha te kako oni mogu u razgovor uključili osobe koja slabije ili uopće ne čuje.

Razgovarali su s predstavnicama Udruge Dajanom Barukčić i Muhibom Baltić. Gđa. Baltić, predsjednica udruge, je i sama osoba sa oštećenjem sluha stoga je pružila priliku učenicima da sa njom vježbaju riječi hrvatskog znakovnog jezika – hvala, molim, izvoli, oprosti, a naučili su predstaviti se te imenovati slobodne aktivnosti. U otkrivanju potreba, osim predstavnica udruge, sa učenjem znakovnog jezika i pripremom volonterske akcije pomogli su im te svoje znanje prenijele službena prevoditeljica HZJ Ana Filković i Antonija Ćosić, edukacijska rehabilitatorica i Jasna Aušić, učiteljica engleskog jezika te mentorica volontera.

Kroz razgovor su kao jednu od prepreka u komunikaciji istakli ne poznavanje znakovnog jezika među svojom generacijom. Kako bi drugim učenicima ukazali na potrebu za učenjem znakovnog jezika u školi te bili uključiviji prema pojedincima sa oštećenjem sluha, odlučili su fotografirati osnovne znakove i fraze koje su prethodno savladali. Time su naučeno pretvorili u slikopriču koja će njima i drugim učenicima njihove škole pomoći u uspostavljanju osnovne komunikacije. Osim toga, ispred izloženih slika demonstrirali su znakove svojim prijateljima koji su pokazali interes za njihovu akciju. Ovom akcijom volonteri su željeli osvijestiti učenike o potrebama i preprekama osoba s oštećenjem sluha te potrebi za učenjem znakovnog jezika u školi radi bolje uključivosti.

Platformu za razvoj školskog volontiranja uz partnerske organizacije civilnog društva, trenutno čini osam škola: Strukovna škola Sisak, OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće, Srednja škola „Ivana Trnskoga“ iz Hrvatske Kostajnice, Srednja škola Glina, OŠ Viktorovac iz Siska, Srednja škola Viktorovac iz Siska, OŠ Mate Lovraka iz Petrinje i OŠ Zorke Sever iz Popovače.

Projekt Platforma za razvoj školskog volontiranja provodi Agencija lokalne demokracije Sisak u partnerstvu sa Strukovnom školom Sisak, Kućom ljudskih prava Zagreb i Norsensus Mediaforumom. Podržan je sa 87.870,00 € financijske podrške kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

————-

Za sadržaj objavljen u ovom tekstu isključiva je odgovornost ALD Sisak i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja fonda.

Galerija:

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave