Nove stvari o volontiranju

9. studenoga 2020.

Da je volontiranje zabavno i korisno uvidjeli su i učenici prvog razreda Gimnazije Sisak gdje je 5. studenog 2020. održana još jedna edukativna radionica „Biti volonter“ koja je u organizaciji Agencije lokalne demokracije Sisak već obišla skoro sve srednje i osnovne škole u Sisku.

Unatoč pravom jesenskom vremenu, u vanjskom prostoru škole, pridržavajući se epidemioloških mjera, 19 učenika nove generacije gimnazijalaca velikodušno su prihvatili naučiti nešto novo o volontiranju, njegovim vrijednostima i dobrobitima, Zakonu o volonterstvu, a saznali su i za mogućnost sudjelovanja u školskom volonterskom klubu VoGSi koji je svečano otvoren početkom 2020. godine.

Učenici su bez obzira na prethodno volontersko iskustvo pokazali kako su djelomično upoznati sa Zakonom o volonterstvu te kako su svjesni da volonteri i organizatori volontiranja moraju poštivati svoja prava i obveze. Kreativnost i kritičko promišljanje na djelu ovih pametnih, mladih ljudi rezultiralo je brojnim idejama o realizaciji volonterskih akcija za koje smatraju da ih je potrebno provesti u školskom okruženju, ali i u zajednici. Humanitarne akcije, volontiranje s osjetljivim skupinama kroz sportske aktivnosti, provođenje slobodnog vremena i organiziranje tematskih priredbi za korisnike Doma za starije osobe u Sisku, sadnja i briga o bilju karakteristično za određeno godišnje doba, očuvanje i uređenje školskog okoliša i unutarnjeg prostora škole, briga za napuštene životinje, preuređenje dječjih igrališta u Sisku su volonterske aktivnosti kojima bi ovi gimnazijalci svoju zajednicu učinili ljepšim i ugodnijim mjestom za život njih i sugrađana jer kako tvrde – gdje ima volje, ima i načina!

Kroz sudjelovanje u školskom volonterskom klubu i suradnjom škole s Agencijom lokalne demokracije Sisak i Volonterskim centrom Sisak učenici će imati prilike osmišljavati brojne volonterske aktivnosti, sudjelovati u vršnjačkim radionicama, pripremati promotivne aktivnosti kluba te uspostavljati suradnju s drugim ustanovama i organizacijama u Sisku. Do kraja ove godine provest će dvije volonterske akcije o kojima ćete čitati uskoro.  

Radionica se provela u okviru projekata „Volonterska mreža grada Siska“ i „Volonterski centar Sisak“ kojeg financiraju Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Grad Sisak.

————–

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Agencije lokalne demokracije Sisak i ne odražavaju nužno stajalište Grada Siska i Ministarstva.

 

PRETRAŽI STRANICU

Arhiva

REGISTRIRAJ SE I PRIMAJ NOVOSTI