Novi priručnik: Školski volonterski klubovi kao platforma za obrazovanje o socijalnoj pravdi

21. veljače 2024.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde, koji se održava 20. veljače svake godine, Agencija lokalne demokracije Sisak predstavila je svoj najnoviji priručnik “Školski volonterski klubovi kao platforma za obrazovanje o socijalnoj pravdi”. Priručnik predstavlja značajan doprinos u stvaranju povezane, solidarne i inkluzivne zajednice.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana socijalne pravde, “Premošćivanje jazova, izgradnja saveza” (Bridging Gaps, Building Alliances), ističe važnost povezivanja i solidariziranja kako bi se osigurala socijalna pravda za sve. U skladu s tim, priručnik pruža alate i resurse za odgojno-obrazovne radnike kako bi razvijali sadržaje za edukaciju djece i mladih o socijalnoj pravdi.

Socijalna pravda, kao ključni temelj društvenog napretka, odnosi se na borbu protiv siromaštva i osiguravanje jednakih mogućnosti za sve u radu, obrazovanju i drugim područjima života. Priručnik ističe važnost integriranja nastave o socijalnoj pravdi u školski kurikulum, pri čemu su školski volonterski klubovi predstavljeni kao ključna platforma za praktično učenje o aktivnom građanstvu, socijalnoj pravdi i društvenom uključivanju ranjivih skupina.

Specifičnost priručnika leži u tome što koristi volontiranje kao sredstvo praktičnog učenja, te pruža korake za osiguranje održivosti rada školskih volonterskih klubova. Također, priručnik sadrži rezultate istraživanja o dobrim praksama i potrebama u području volontiranja i građanskog odgoja, primjere volonterskih aktivnosti iz područja socijalne pravde te norvešku praksu provedbe građanskog odgoja u školama.

Namijenjen odgojno-obrazovnim djelatnicima osnovnih i srednjih škola, priručnik pruža korisne smjernice za razvoj volonterskih aktivnosti i edukacijskih programa. Uz prilagodbu, aktivnosti se mogu provoditi i s drugim ciljanim skupinama te s učenicima različitih dobnih skupina. Bili bismo vam zahvalni ako biste nam poslali svoje povratne informacije korištenja opisanih nastavnih priprema.

Zahvaljujemo ravnateljicama i ravnateljima te koordinatoricama volontera u Strukovnoj školi Sisak, OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće, Srednjoj školi Ivana Trnskoga Hrvatska Kostajnica, Srednjoj školi Glina, OŠ Viktorovac, Srednjoj školi Viktorovac, OŠ Mate Lovraka Petrinja i OŠ Zorke Sever Popovača na zainteresiranosti, kreativnosti i fleksibilnosti.

Zahvaljujemo učenicima i udrugama koje su se uključile u provedbu opisanih volonterskih aktivnosti, a čiji je jedan od rezultata i ovaj Priručnik. Zahvaljujemo Strukovnoj školi Sisak, Kući ljudskih prava Zagreb i Norsensus Mediaforumu kao partnerima na projektu na posvećenosti, povjerenju i suradnji.

Zahvaljujemo Fondu za aktivno građanstvo na financiranju projekta i ovog Priručnika.

Priručnik predstavlja važan alat za promicanje socijalne pravde i aktivnog građanstva među mladima te će zasigurno imati pozitivan utjecaj na školske zajednice diljem Sisačko-moslavačke županije, a i šire.

Uživajte u čitanju i puno uspjeha u radu vašeg školskog volonterskog kluba!

———————————————————-
Projekt „Platforma za razvoj školskog volontiranja“ podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EPG grantova.
Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Agencije lokalne demokracije Sisak i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja fonda.

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave