Održan 2. sastanak predstavnika tima Platforme za razvoj školskog volontiranja

11. srpnja 2023.

„Platforma za razvoj školskog volontiranja ima za cilj pružiti podršku školama i organizacijama civilnog društva u razvoju i održivom radu školskih volonterskih klubova.“

OŠ Budaševo – Topolovac – Gušće bila je domaćin 2. sastanku Platforme za razvoj školskog volontiranja koji je održan 5. srpnja 2023. godine. U prostoru škole okupilo se 15 predstavnika osnovnih i srednjih škola te predstavnici projektnog tima kako bi zajedno osmislili elemente Poslovnika za rad Platforme za razvoj školskog volontiranja te dogovorili nadolazeće aktivnosti projekta. Aktivnosti o kojima se govorilo su volonterske akcije učenika pojedinih škola čije se provođenje očekuje u rujnu 2023. godine, mapiranje relevantnih dionika prema kojima će Platforma zagovarati te izrada Priručnika i njegovo predstavljanje u drugim gradovima.

Uz facilitaciju predsjednice Agencije lokalne demokracije Sisak, Paule Raužan prisutne članice Platforme iznijele su svoju viziju međusobne suradnje škola i organizacija civilnog društva u području volontiranja. Razgovor o smjeru u kojem bi suradnja članica, razmjena informacija te međusobna potpora uključenih škola trebala ići, otvorila su pitanja vezana uz potrebe odgojno – obrazovnih djelatnika koji rade sa djecom i mladima unutar školskih volonterskih klubova te na koji način bi se njihov trud mogao pratiti i vrednovati.  

U drugom dijelu sastanka održana je edukacija o poučavanju o različitosti, diskriminaciji i afirmativnoj akciji koju je vodila Tina Đaković iz Kuće ljudskih prava Zagreb. Sudionice su imale priliku obnoviti svoje znanje i naučiti nešto novo o načinu rada s djecom i mladima na spomenute teme. Stečena znanja koristiti će za praktično učenje djece i mladih o socijalnoj pravdi kroz volonterske akcije.  

Platformu za razvoj školskog volontiranja uz partnerske organizacije civilnog društva, trenutno čini osam škola: Strukovna škola Sisak, OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće, Srednja škola „Ivana Trnskoga“ iz Hrvatske Kostajnice, Srednja škola Glina, OŠ Viktorovac iz Siska, Srednja škola Viktorovac iz Siska, OŠ Mate Lovraka iz Petrinje i OŠ Zorke Sever iz Popovače.

Projekt Platforma za razvoj školskog volontiranja provodi Agencija lokalne demokracije Sisak u suradnji sa partnerima Strukovna škola SisakKuća ljudskih prava Zagreb i Norsensus Mediaforum Norveška. Projekt je podržan sa 87.870,00 € financijske podrške kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

————-

Za sadržaj objavljen u ovom tekstu isključiva je odgovornost ALD Sisak i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja fonda.

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave