Održiva komunikacija saveznik u postizanju ciljeva organizacija civilnog društva

1. rujna 2023.

Jeste li znali da je marketing važan alat organizacija civilnog društva za promoviranje svojih ciljeva i uključivanja ciljanih skupina? Upravo zbog toga je tim Agencije lokalne demokracije Sisak i partnerske organizacije Kuća ljudskih prava Zagreb od lipnja do kolovoza 2023. godine sudjelovao na nizu edukacija o društvenim mrežama i marketingu koje je proveo SMART konzalting, a koje su osmišljene kako bi se ojačali kapaciteti i prepoznatljivost udruge. Tim obje organizacije je imao priliku steći vrijedne vještine i znanje za učinkovito snalaženje u digitalnom dobu koji se neprestano razvija.

Iskorištavanje moći društvenih mreža

U eri u kojoj su društvene mreže postale sveprisutan dio naših života, njihov značaj za organizacije je ogroman. Edukacija o društvenim mrežama bila je usmjerena na iskorištavanje njihovih potencijala u promicanju i predstavljanju rada udruge ciljanim skupinama. Naučile smo da stvaranje zanimljivih objava nije samo stvar pritiska na gumb “dijeli”, već da ono uključuje detaljno planiranje, svakodnevni angažman, znanje o tome koja platforma odgovara različitim vrstama sadržaja, identificiranje ciljane publike i još puno toga. Ovo znanje uvelike će nam pomoći u stvaranju zanimljivih sadržaja u budućnosti i promoviranju rada udruge. Rezultat edukacije i prisutnost ALD Sisak na Instagramu, pa vas pozivamo da nas počnete pratiti.

Vizualno pripovijedanje kroz fotografiju i video

Program edukacije također je uključivao module o fotografiji i video produkciji. Naučile smo o postavkama fotoaparata, kompoziciji fotografije, osvjetljenju, fokusiranju, itd. Na video edukaciji bavili smo se snimanjem i montažom video zapisa, usavršili smo vještine kadriranja, kompozicije i rasvjete. Također smo istraživali tehnike audio snimanja i odabira odgovarajućih video formata za različite društvene mreže. Praktična komponenta ovih edukacija omogućila nam je da primijenimo svoje novostečeno znanje i da vizualno uhvatimo i prenesemo aktivnosti koje provodimo, predstavimo svoj rad i angažiramo publiku. Kako nam je bilo na snimanju možete vidjeti na Facebook Reel-u.

Izrada učinkovite marketinške strategije

Na edukaciji smo također naučili o izradi marketinške strategije, kako provesti SWOT analizu, procijeniti vanjske i unutarnje čimbenike te odabrati strategiju koja je u skladu s našim komunikacijskim ciljevima. Zahvaljujući ovoj analizi kao i razumijevanju svojih snaga i slabosti u mogućnosti smo prilagođavati se promjenjivim okolnostima i da naš rad bude u skladu s našom misijom. Zahvaljujući ovoj edukaciji izradili smo novu Marketinšku strategiju ALD Sisak.

Osnaživanje udruge za održivu budućnost

Program edukacije SMART konzalting osnažio je ALD Sisak i Kuću ljudskih prava različitim vještinama i znanjima – od svladavanja angažmana na društvenim mrežama do osmišljavanja marketinške strategije. Ove vještine su ključni alati za učinkovito zagovaranje i angažman naših organizacija u zajednici. Zahvaljujući novim znanjima, spremniji smo promovirati svoje inicijative i aktivnosti te utjecati na pozitivne promjene u društvu koji se brzo mijenja.

Ako i vi želite naučiti kako snimiti zanimljiv Reel, evo nekoliko smjernica:

  1. smislite scenarij u kojem ćete privući pozornost publike od samog početka
  2. težite sažetosti videa u kojem ćete u 60 sekundi ispričati priču i podijeliti poruku
  3. koristite glazbu i sinkronizirajte radnje s ritmom
  4. uključite vizualne elemente poput tekstualnog opisa
  5. budite u toku s najnovijim trendovima
  6. potaknite angažman publike postavljanjem pitanja u videu
  7. koristite relevantne i popularne hashtagove
  8. prije objavljivanja pregledajte i po potrebi uredite video

Želimo vam uspješno snimanje! 🙂

Projekt Platforma za razvoj školskog volontiranja provodi Agencija lokalne demokracije Sisak u partnerstvu sa Strukovnom školom SisakKućom ljudskih prava Zagreb i Norsensus Mediaforumom. Podržan je sa 87.870,00 € financijske podrške kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Agencije lokalne demokracije Sisak.

—-

Za sadržaj objavljen u ovom tekstu isključiva je odgovornost ALD Sisak i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja fonda.

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave