Otvoren školski volonterski klub „Most“ Strukovne škole Sisak

21. lipnja 2023.

U Strukovnoj školi Sisak 14. lipnja 2023. održano je svečano otvorenje školskog volonterskog kluba “Most”.

Volonterski klub, kao izvannastavna aktivnost škole, ima poseban značaj za učenike jer im pruža priliku da se aktivno uključe u volonterske aktivnosti i razviju svoje vještine, vrijednosti i svijest o važnosti društvene angažiranosti.

Tijekom otvorenja, gosti su imali priliku saznati koje su to aktivnosti i koraci koji su prethodili otvorenju. Nakon uvodnih riječi ravnatelja Strukovne škole Sisak Ivice Beloglaveca i kratkog opisa projekta Platforma za razvoj školskog volontiranja Monike Selimović, programske asistentice Agencije lokalne demokracije Sisak, predstavnici volonterskog klub „Most“ učenici Mateo Pavlek i Niko Hobor ispričali su svoju stranu priče o tome kako je sve krenulo i koje su to aktivnosti koje su prethodile osnivanju kluba.

Aktivnosti kluba “Most”

Nositelj projekta za buduće volontere proveo je radionicu o volontiranju za 30-ak učenika škole. Početkom ove godine, za tim nastavnika i učenika Strukovne škole Sisak, organizirana je edukacija o školskom volontiranju  kao početni korak prema osnivanju i djelovanju volonterskog kluba u školi. Paralelno je provedeno istraživanje o potrebama i interesima učenika te odgojno-obrazovnih radnika u području volontiranja koje su vodili predstavnici Kuće ljudskih prava iz Zagreba i ALD Sisak.

Učenici su naveli da će buduće aktivnosti Kluba usmjeravati na osvještavanje mladih vezanih uz teme socijalne pravde, aktivno građanstvo i društveno uključivanje ranjivih skupina. Za kraj svečanosti, pozvali su učenike svoje škole da se priključe klubu i oraspoložili sve prisutne uz izvođenje „volonterskog bećarca“. Pjesmu je napisao i uz podršku prijatelja izveo član volonterskog kluba Luka Perković.

Volonterima školskog kluba uručene Potvrde i video oprema

Kako ne bi sve ostalo samo na predstavljaju, otvorenje je poslužilo kao idealan trenutak da predsjednica Agencije lokalne demokracije Sisak, Paula Raužan, uruči učenicima i nastavnicima potvrde o sudjelovanju na Edukaciji za predstavnike tima školskog volonterskog kluba te video opremu koja će im koristiti za daljnji rad, promociju kluba i volonterskih akcija svih osam škola koje su uključene u projekt Platforme za razvoj školskog volontiranja.

Klub predstavlja prostor i potporu za izražavanje vlastitih ideja i interesa, a učenici će imati priliku sudjelovati u planiranju volonterskih aktivnosti, što će im omogućiti da razviju liderske vještine, kreativnost i inicijativu te će se kroz sudjelovanje moći povezivati s drugim mladima koji dijele istu strast prema volontiranju i društvenom angažmanu.

Uspostavljanje školskog volonterskog kluba provodi se u sklopu projekta Platforma za razvoj školskog volontiranja čiji je nositeljica Agencija lokalne demokracije Sisak, a partneri su osim spomenute Strukovne škole Sisak; Kuća ljudskih prava Zagreb i norveški partner Norsensus mediaforum. Projekt se provodi podrškom Fond za aktivno građanstvo Hrvatska, te sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Fokusira se na razvoj školskog volontiranja kao alata za edukaciju mladih o vrijednostima volontiranja, jednakosti, solidarnosti i socijalne pravde.

——–

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Agencije lokalne demokracije Sisak.

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave