Platforma za razvoj školskog volontiranja na sastanku u Ministarstvu znanosti i obrazovanja

30. travnja 2024.

Predstavnice Platforme za razvoj školskog volontiranja sastale su se 29. travnja 2024. godine s Ravnateljem Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja, g. Momirom  Karinom, u svrhu predstavljanja Platforme te suradnje u području unapređenja kvalitete i održivosti školskog volontiranja, kao i njegove vidljivosti.

Ispred Platforme na sastanku su sudjelovale: Paula Raužan, predsjednica Agencije lokalne demokracije Sisak i jedna od Koordinatorice Platforme, Ankica Krnjajić-Magdić, ravnateljica OŠ Mate Lovrak iz Petrinja i Jasna Anušić, učiteljica u OŠ Mate Lovrak i jedna od Koordinatorica Platforme, Zvjezdana Martinec, ravnateljica OŠ Zorke Sever iz Popovače i Gabrijela Kramarić Eid, pedagoginja u Strukovnoj školi Sisak.

Objasnile su dobrobiti za škole i učenike koji sudjeluju u organiziranim volonterskim aktivnostima, kao i prijedloge za unaprjeđenje školskog volontiranja:

 • Priznavanje satnice vođenja školskog volonterskog kluba za nastavnike, kao i za stručne suradnike koji nisu u nastavi,
 • Osiguravanje sredstava za rad školskih volonterskih klubova po uzoru na izvannastavne programe u cjelodnevnoj školi;
 • Dodatni bodovi za upis u srednju školu i fakultet za najaktivnije učenike u školskih volonterskim klubovima; i
 • Unaprjeđenje natječaja za financiranje projekata udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih – ranija objava natječaja, financiranje višegodišnjih programa umjesto kratkotrajnih projekata te poboljšanje sustava evaluacije projektnih prijedloga i stručnosti evaluatora.

G. Karin objasnio je da je plan da do 2027. godine sve škole uvedu cjelodnevnu školu te da će tada svaka škola imati prilike osigurati adekvatnu satnicu za školske koordinatore volontera, kao i sredstva za rad klubova. Naglasio je da prepoznaje dobrobiti volontiranja na više razina i da Ministarstvo stoji na raspolaganju za zajedničku suradnju.

  Traži

  Arhiva

  Registriraj se i primaj novosti

  Nove objave