Predavanje o zaštiti od prijevara i provala za osobe treće životne dobi

20. travnja 2017.

Agencija lokalne demokracije Sisak u suradnji s Policijskom postajom Sisak i Domom za starije i nemoćne osobe Sisak, organizirala je 20. travnja 2017. godine predavanje za osobe treće dobi pod nazivom “Kako zaštititi kuću od provale? Zaštita osoba starije životne dobi od prijevara”.

Predavanje je okupilo preko 40 osoba treće životne dobi kojima je kontak policajac PP Sisak, g. Ivica Krnic, predstavio najčešće trikove kojima se služe prevaranti te na što treba paziti kako se bi postali žrtve provala u svoje domove.

Predstavio je dva letka koje policija dijeli starijim osobama, a odnose se na najvažnije stvari u sprečavanju provala i prijevara.

Naglasio je kako su najranjivije starije osobe koje žive sami i da su upravo oni u najvećem broju žrtve različitih prijevara i provala u domove. Prevaranti su kreativni i služe se znanjem da su upravo starije osobe usamljene i u većini slučajeva same pozovu prevaranta/lopova u svoj dom. Istaknuo je kako se jako mali broj slučajeva prijevara prijavljuje policiji, a još manji broj prijava sumnjivih osoba u zgradi/susjedstvu. Jedan od primjera je osobe koje prodaju nešto po zgradi. Pozvone na vrata i vrlo često ih se pozove unutra. Ako vidite da netko nešto prodaje u zgradi, na ulici, traži dobrovoljne priloge, odmah nazvati policiju. Ako osoba nema zle namjere, nema problema. Ali ako ima zle namjere i policija ju legitimira, više neće pokušavati učiniti prevaru na tom području.

 

Jedan od primjera prijevara je prodaja masažera od vrata do vrata. Prodaju dvije osobe, jedna osoba priča, a druga snima stan, odnosno gleda gdje se što nalazi. Starije osobe često imaju novac u kući. Odluče se kupiti masažer i odlaze u sobu gdje su novci. Dok plaća masažer prvoj osobi, druga traži na WC i odlazi u sobu s novcima koje uzme. Imali su prijava kako se osobe predstave da su došli iz banke promijeniti stare novčanice. Starije osobe daju sav novac koji imaju u kući i, naravno, nikada ne dobiju nove novčanice nazad.

Postoje brojni primjeri prijevara, ali je najvažnije zapamtiti: nikoga ne puštati u stan, čak i ako vas usluga/roba koju prodaju zanima; nikada ne davati svoje osobne podatke putem telefona; nikada na telefon nepoznatoj osobi reći da živite sami; obavezno zaključavajte vrata od kuće/stana.

 

Naglasio je kako je najbolja prevencija proaktivno djelovanje građana!

 

Kako bi spriječili provale, važno je provjeriti je li brava na vratima dobro postavljena. Poželjno je postaviti dvije brave, a ako nije moguće, obavezno postaviti i lanac s unutarnje strane vrata. Kada otvaramo vrata nepoznatoj osobi, uvijek držati lanac na vratima. Ukoliko se osoba predstavlja kao policajac u civilu, tražiti da pokažu značku i iskaznicu. Prepisati ime i broj policajca i nazvati PP i provjeriti je li ta osoba uistinu policajac. Ovo je važno jer se prevaranti ponekad znaju predstavljati kao službene osobe.

 

Predavanje se održalo u sklopu projekta “Trenutak sa mnom -Uključujem se jer sam informiran(a)” kojeg provodi Centar za civilne inicijative iz Zagreba u partnerstvu s Agencijom lokalne demokracije Sisak i Savezom za pravedno društvo iz Bjelovara. Projekt financiraju Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Centar za civilne inicijative.

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave

Prijavite se za Mirovne studije 2023.!

Brine te nasilje oko nas - pritisak na isključene, društvo i planetu, rastuća nejednakost,  diskriminacija, klimava demokracija ili bar nešto s popisa? Želiš bolje razumjeti uzroke društvenih nejednakosti, tražiti rješenja i povezati se s ljudima koji pokušavaju...

Poziv djevojkama na uključenje u projekt Girls own STEM!

Udruga Bioteka iz Zagreba provodi projekt Girls own STEM čiji je cilj osposobiti 50 srednjoškolki s područja Hrvatske, a posebice onih koje dolaze iz socio-ekonomski slabije razvijenih sredina i okolnosti, za daljnji razvoj karijere i rad u STEM (engl. Science,...