3-VMGS_2014

Prvi certificirani koordinatori volontera u Sisku

30. studenoga 2014.

U Sisku je po prvi put provedena organizirana izobrazba za koordinatore volontera nakon koje je 19 osoba iz 15 sisačkih institucija i udruga uspješno certificirano po programu Hrvatske mreže volonterskih centara.

U organizaciji Agencije lokalne demokracije Sisak tijekom listopada i studenog 2014. godine održana je izobrazba za koordinatore volontera po kurikulumu Hrvatske mreže volonterskih centara. Izobrazba je dio projekata “Volonterska mreža grada Siska” i “Volonterski centar Sisak” koje ALD Sisak provodi u partnerstvu s Domom za starije i nemoćne osobe Sisak i Gradom Siskom. Izobrazbu su vodile stručnjakinje iz Volonterskog centra Zagreb Ivana Jeđut i Andrea Pandurović Ugrin.

Na izobrazbi su sudjelovali predstavnici slijedećih udruga i institucija: Novi svijet, Gradski muzej Sisak, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Udruga umirovljenika, Grad Sisak, Centra za žene Adela, Građanska inicijativa Moj grad Sisak, Udruga slijepih SMŽ-Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak, Dječji vrtić Sisak Novi, Dječji vrtić Sisak Stari, Koordinacija udruga mladih Sisak, OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće, Dom za starije i nemoćne osobe i ALD Sisak

U radu Volonterskog centra Sisak koji djeluje pri ALD Sisak od 2011. godine, pokazalo se da građani imaju visoku motiviranost za uključivanje u volonterske programe osobito u programe koji doprinose poboljšanju kvalitete života pripadnika marginaliziranih i socijalno isključenih skupina. Također se pokazalo da je nužno jačanje kapaciteta dionika u zajednici koji po Zakonu o volonterstvu mogu primati volontere – neprofitne organizacije, javne institucije, lokalne vlasti – za upravljanje volonterima u svojoj organizaciji/instituciji.

Nakon ove izobrazbe sudionici su upoznati s pojmovima i vrijednostima volonterstva te sustavnim pristupom upravljanju radom volontera i podržani u razvoju vlastitih kompetencija za obavljanje uloge koordinatora volontera.

 Nakon izobrazbe nastavlja se zajednički rad na razvoj i unaprjeđivanju volonterstva u Sisku uz podršku Volonterskog centra Sisak. Prva aktivnost koja slijedi je 6. Sajam udruga i institucija povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera (5.12.) i Međunarodnog dana ljudskih prava (10.12.). Sajam se održava 6. prosinca 2014. godine na tržnici Kontroba s početkom u 9:30 sati.

Kao zalog održivog razvoja i vrednovanja volonterstva, uspostavljena je i Radna skupina za razvoj Volonterske politike grada Siska.

Projekte financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih i Grad Sisak.

 

Sudionici o izobrazbi:

Stjecanje novih znanja, razmjena iskustava, puno novih planova za ubuduće. – Ivančica Velić, Građanska inicijativa Moj grad Sisak

Puno novih znanja, novih poznanstava….Hvala!!! – Vlatka Škrljac, Dječji vrtić Sisak Novi

Bilo je lijepo, vrlo svrsishodno. Stvar je našeg pristupa hoćemo li i koliko prihvatiti i  primijeniti. – Danko Tomanić, Udruga slijepih SMŽ-Sisak

Izvrsno! Ja tek sada imam znanje, a time i hrabrosti da krenem. – Iva Matijašević, Centar za socijalnu skrb Sisak.

Izobrazbom san naučila nešto novo, unaprijedila moje dosadašnje znanje i iskustvo.  Sa srećom sam prepričala sve naučeno i volonteri su to objeručke prihvatili i vesele se novim načinima rada, kao i nadređeni. Definitivno će mi ova izobrazba pomoći i dalje u životu kako na polju volontiranja tako i ubuduće na poslu. Ovo je sjajna izobrazba za menadžere! – Lada Rađenović, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima.  

 

PRETRAŽI STRANICU

Arhiva

REGISTRIRAJ SE I PRIMAJ NOVOSTI