Putujuća knjiga bijelog lopoča u Lekeniku

17. lipnja 2022.

U sklopu projekta “Putujuća knjiga bijelog lopoča”, Narodna knjižnica i čitaonica Lekenik (nositelj projekta) uz Općinu Lekenik, Udrugu PET PLUS i Agenciju Lokalne Demokracije Sisak, tijekom svibnja i lipnja organizirali su izvedbu dviju predstava u Lekeniku.

O bontonu je 04. svibnja 2022. klince i klinceze Lekenika poučavao izumitelj Bonko Tončić i njegov „alter ego“ maleni lutak Macmalić. Jedini glumac u predstavi – Kristijan Ugrina igra i lutka Macmalića koji upozorava Bonka i ostale likove (pipa, češalj, četkica za zube, žlica, vilica, nož, psić) i ostale likove (pipa, češalj, četkica za zube, žlica, vilica, nož, psić). Predstava “Bonton ili Kako pristojno provesti dan” oduševila je klince i klinceze Lekenika. Kristijan Ugrina svojom predstavom se na veseo i djeci pristupačan način bavi pravilima lijepog ponašanja ali i opasnostima koja vrebaju sa raznih strana suvremene današnjice. Autor predstave i glumac, Kristijan Ugrina rekao nam je zašto je ova predstava važna danas: „Specifičnost i posebna kvaliteta predstave leži prioritetno u njezinoj društvenoj korisnosti i doprinosu odgoju djece, te u načinu kako je tekst napisan odnosno na koji se predstava izvodi- poučno, interesantno i duhovito. Predstava, osim što se bavi općim pravilima lijepog ponašanja važnim za tu dob djece, kao što su higijena, ishrana i ponašanje za stolom, bavi se i društveno osviještenim temama s kojima dijete te dobi treba biti upoznato u smislu poštivanja društva i prirode čiji je dio zaštita okoliša, ophođenje i pomoć osobama s posebnim potrebama, nasilje među djecom te podiže svijest djeteta o važnosti komunikacija danas i zaštiti samoga sebe u modernim vidovima komunikacija (npr. mobilni telefon, internet – za školsku dob).“

Predstava Dnevnik Pauline P. održana je u OŠ Mladost u Lekeniku 14. lipnja 2022. Predstava je rađena prema tekstu književnice Sanje Polak, a za režiju i postavljanje predstave zaslužan je Kerekesh Teatar i Jan Kerekeš. Otkrivanje talenta učenika i učenica OŠ Mladost započelo je audicijom održanom u travnju. Njih čak 53 pristupilo je audiciji u nadi da će pokazati što znaju i dobiti priliku uprizoriti jednu od najpopularnijih dječjih knjiga. Audicija je izrodila velik broj novih talenata i potencijalnih budućih glumaca, 27 djece u dobi od 11 do 15 godina osiguralo je svoje mjesto u predstavi. Kroz 12 susreta vježbali su, čitali Dnevnik Pauline P, učili tekst, ponašanje na sceni, pretvarali su se u prave male glumce. Kako je voditelj radionica, Jan Kerekeš rekao: „Uspjelo im je ono što ne mogu napraviti ni pravi profesionalci. Zzavršnom izvedbom pokazali su prepunoj dvorani svoj talenat i trud, oblikovali su likove s jednakom zastupljenošću, upečatljivošću i originalnosti.“ Kupili su publiku svojom zaigranošću i izvedbom. Gromoglasni pljesak orio se dvoranom. Publika je željela nagraditi male glumce, režiju i rad gospodina Kerekeša koji su izmamili osmijehe svim prisutnim.

Razviti ljubav prema čitanju, poticati na čitanje i razvoj čitalačkih kompetencija samo je jedan od ciljeva projekta “Putujuća knjiga bijelog lopoča”. Predstava Dnevnik Pauline P. pokazatelj je da su ciljevi itekako ostvarivi. Naši korisnici, mali glumci i glumice odlaze na zaslužene ljetne praznike s knjigom u ruci. Vjerujemo da je njihova izvedba potakla i drugu djecu u Lekeniku na čitanje predivnih književnih djela i sanjarenje o likovima koje će jednom možda i uprizoriti na kazališnim daskama.

Veliko hvala i volonterima koji nam pomažu u pripremi i provedbi mnogobrojnih aktivnosti Putujuća knjiga bijelog lopoča.

———-

Program sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo kulture i medija. Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Narodne knjižnice i čitaonice Lekenik i ne odražavaju nužno stajalište Europske unije i Ministarstva kulture i medija.

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave

Noć bibliobusa u Lekeniku

Tim projekta PUTUJUĆA KNJIGA BIJELOG LOPOČA s veseljem Vas poziva da nam se pridružite na obilježavanja Noći bibliobusa i književno-glazbene večeri koja će se održati: Društveni dom Lekenik Ponedjeljak, 6. ožujka u 18:00 sati  Očekuje Vas dobra zabava uz Zlatana...