Me__en__ani_1

Španjolska u Mečenčanima

9. svibnja 2012.

Povodom obilježavanja Dana Europe, 9. svibanj, EVS volonterka ALD Sisak, španjolka Silvia, posjetila je OŠ „Katarina Zrinski“ u Mečenčanima (80 km od Zagreba).

Zbog poratnih migracija, škola u Mečenačanima je jako važna za taj kraj. Tolerancija i razumijevanje u školi, ali i u zajednici osnovni su postilati u razvoju građanskog društva.

U jednoj od učionica učenici su predstavljali Španjolsku, jednu od država Europske unije. Tijekom prezentacije se govorilo o istaknutim sportašima  (Fernardo Alonos, Rafa Nadal i dr.), građevinama (Sagrada Familia, katedrala Santiago de Compostela i sl.), istaknutim pojedincima kao što su Salvador Dali, Pablo Picasso, ali i o jeziku i običajima.

„Pomagala sam im s korisnim informacijama o svojoj zemlji i provjeravala da u prezentaciji nema koje pogreške. Bila sam vrlo ponosna jer su se potrudili oko svog projekta, ali i zbog toga što tako jako vole Španjolsku – rekla je Silvia – Kada smo završili s prezentacijom, zapjevali smo španjolske pjesme i razgovarali o Španjolskoj i Hrvatskoj. Ovo je bilo izvrsno iskustvo, djeca su bila ljubazna i smiješna te vrlo znatiželjna. Nije ih bilo strah postavljati pitanja iako mnogi od njih ne govore engleski jezik, a ja ne govorim hrvatski. Ovo je jedan od primjera kako se ljudi mogu razumijeti kada to žele.“

Više o proslavi u školi pročitajte ovdje.

Više o projektu pročitajte ovdje.

PRETRAŽI STRANICU

Arhiva

REGISTRIRAJ SE I PRIMAJ NOVOSTI