Spretne ruke rješavaju muke: učenici Strukovne Škole Sisak uređuju manjež za terapijsko jahanje i promiču socijalnu pravdu

11. listopada 2023.

Učenici Strukovne škole Sisak udružili su snage u ponedjeljak, 9. listopada 2023., kako bi pružili podršku Udruzi za rekreacijsko i terapijsko jahanje KAS. Ova udruga doživjela je katastrofu krajem svibnja 2023. kada je obilna kiša oštetila nasip, izazivajući poplavu u njihovim prostorima. Ovaj incident nanio je ozbiljne štete Udruzi koja pruža pomoć korisnicima putem terapijskog jahanja, a jedno od oštećenih područja bio je “manjež” – glavni ograđeni teren za izvođenje terapija.

Volonterski klub “Most” prepoznao je potrebu za pružanjem podrške Udruzi Kas i svakoj osobi kojoj je terapija potrebna. Odlučili su iskoristiti svoje vještine i radnu snagu kako bi pomogli obnoviti i urediti ovaj bitan dio za izvođenje terapija. Tijekom akcije koja je trajala tri sata, volonteri su pružili dragocjenu podršku lokalnoj zajednici i istovremeno promovirali teme socijalne pravde.

Socijalna pravda uključuje borbu za ravnopravnost i pravednost u društvu. U kontekstu ove volonterske akcije, pravednost znači osigurati pristup terapijskom jahanju za sve, bez obzira na njihove teškoće. Terapijsko jahanje pruža značajne prednosti za osobe s posebnim potrebama, ali nedostatak pristupa može rezultirati socijalnom nepravdom. Uređenjem manježa, volonteri su osigurali veću pristupačnost terapijskom jahanju za sve korisnike, bez obzira na njihove teškoće.

Prije same akcije, provedena je važna edukacija volontera o potrebama Udruge, konceptima empatije, altruizma i solidarnosti te o tome kako ovi koncepti igraju ključnu ulogu u izgradnji pravednijeg društva. Empatija potiče razumijevanje i suosjećanje prema drugima, altruizam potiče nesebično davanje, dok solidarnost podrazumijeva zajedničko djelovanje za opću dobrobit. Kroz svoj angažman, mladi ljudi su pokazali da razumiju ove koncepte i spremni su ih primijeniti u praksi kako bi poboljšali kvalitetu života drugih.

Na kraju, volonterska akcija nije samo o fizičkom uređenju prostora, već i o promicanju temeljnih vrijednosti socijalne pravde. Kroz svoj trud, volonteri su poboljšali kvalitetu prostora za terapijsko jahanje i pružili podršku Udruzi Kas, istovremeno doprinoseći izgradnji pravednijeg i suosjećajnijeg društva.

Volonterska akcija Strukovne škole Sisak provedena je u sklopu projekta “Platforma za razvoj školskog volontiranja“, čiji je nositelj Agencija lokalne demokracije Sisak. Kroz ovaj projekt, volonterski klubovi pojedinih škola uključenih u rad Platforme provode volonterske akcije koje promoviraju vrijednosti socijalne pravde i aktivnog građanstva.

Platformu za razvoj školskog volontiranja uz partnerske organizacije civilnog društva, trenutno čini osam škola: Strukovna škola Sisak, OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće, Srednja škola „Ivana Trnskoga“ iz Hrvatske Kostajnice, Srednja škola Glina, OŠ Viktorovac iz Siska, Srednja škola Viktorovac iz Siska, OŠ Mate Lovraka iz Petrinje i OŠ Zorke Sever iz Popovače.

Projekt se provodi u partnerstvu sa Strukovnom školom Sisak, Kućom ljudskih prava Zagreb i Norsensus Mediaforumom, a podržan je sa 87.870,00 € financijske podrške kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

————-

Za sadržaj objavljen u ovom tekstu isključiva je odgovornost ALD Sisak i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja fonda.

Galerija:

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave