sastanak

Studijska posjeta europskim institucijama

13. prosinca 2007.

U sklopu projekta “Upoznajem svoju Europu” Agencije lokalne demokracije Sisak, od 10. do 12. prosinca 2007.godine održana je Studijska posjet europskim institucijama u Strasbourgu.

Cilj Studijske posjete je bio educiranje lokalnih novinara i političara s procesom europskih integracija na lokalnom nivou, o načinima informiranja i upoznavanja lokalnog stanovništva o procesu europskih integracija.

Na studijskoj posjeti sudjelovali su g. Martin Horvat iz sisačkog dopisništva Večernjeg lista, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Siska, g. Tomislav Dovranić i gđa. Paula Raužan, predsjednica ALD Sisak.

Posjetili su Europski Parlament gdje su se susreli sa slovenskim zastipnicima u Europarlamentu, g. Jelkom Kacinom i gđom. Ljudmilom Novak. Zastupnike su imali prilike pitati o radu Europarlamenta, prognozama oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju te o slovenskom preuzimanju predsjedanja Europske unije

Nakon sastanka sa zastupnicima, sudionici su nazočili sjednici Europskog Parlamenta gdje su prisustvovali dodjeli Sakharove nagrade za slobodu misli za 2007.godinu koju je dobio Salih Mahmoud Osman, sudansku odvjetnik za ljudska prava koji radi u Darfurskoj regiji Sudana.

Također su posjetili Vijeće Europe gdje su se sastali s gđom. Dorothee Fischer, voditeljicom press službe Asocijacije Agencija lokalne demokracije (ALDA) te s Lukasom Van Damme, službenikom Vijeća Europe zadužen za kontakt s ALDA-om i Agencijama lokalne demokracije. Oni su u kratkom predavanju pojasnili sustav i razloge postojanja ALDA-e kao i određena tijela unutar samog Vijeća Europe pogotovo Kongres lokalnih i regionalnih vlasti u kojem sudjeluju i predstavnici vlasti iz hrvatskih krajeva.

Potom su se sudionici susreli s hrvatskim članom press službe Vijeća Europe gđom. Jelenom Drče s kojom su razgovarali o prisutnosti hrvatskih novinara u praćenju djelatnosti Vijeća Europe.

Projekt financira Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Projekt podržalo Hrvatsko novinarsko društvo – ogranak Sisačko-moslavačke županije.

PRETRAŽI STRANICU

Arhiva

REGISTRIRAJ SE I PRIMAJ NOVOSTI