U Sloveniji održan trening o digitalnim alatima

19. prosinca 2018.

U mjestu Črnomelj u Sloveniji od 10. do 17. prosinca 2018. provodio se trening seminar „Digi-you-th“ u okviru EU projekta „Youth work in progress“,a kroz Erasmus plus program. Nositelj je South East European Youth Network (Seeyn) a glavni cilj projekta je povećati kvalitetu metoda rada s mladima te osnažiti one koji rade s mladima kroz izgradnju kapaciteta za provedbu aktivnosti za mlade koristeći digitalne tehnološke alate. Četvrti, a time i posljednji trening „Digi-you-th“ mladima je pružio priliku za stjecanje digitalnih kompetencija za pripremu i provedbu lokalnih aktivnosti za mlade.

Na treningu su sudjelovale 22 mlade osobe i to iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Italije, Makedonije, Crne Gore i Slovenije. Svi sudionici dolaze iz neprofitnih organizacije koje u svoj rad uključuju mlade. Iz Hrvatske su ispred Agencije lokalne demokracije Sisak sudjelovali Željko Đermanović i Matea Strižić kojima će nova stečena znanja pomoći za pripremu i realizaciju aktivnosti za mlade u gradu Sisku.

Kroz sedmodnevno druženje i rad sudionici su se na interaktivni način upoznali s teorijskom podlogom iz područja neformalnog učenja i samog procesa učenja koje je orijentirano na razvoj osobnih vještina i kompetencija, osnovama rada s mladima te Youthpass certifikatom, kao i mnogim digitalnim alatima koje će u svome radu moći iskoristiti za promociju, mentorstvo, edukaciju ili komunikaciju. U praktičnom dijelu treninga kroz grupni rad razvijali su i pripremali projektne ideje koje će nakon treninga implementirati kroz aktivnosti u koje će uključiti mlade iz svoje zajednice. Problemi koje su sudionici treninga istaknuli, a koji se odnose na mlade uglavnom su vezani uz teme aktivnog građanstva, nezaposlenosti, stjecanja kompetencija, digitalne pismenosti, jednakosti spolova i mogućnosti za mlade u području neformalnog obrazovanja. Kroz cijeli proces učenja i praktične primjene znanja sudionike su vodili treneri Ivana Volf, Marinela Šumanjski, Milica Žarković i Ilija Jovanović.

Osim što su se educirali, ovi mladi upoznali su kulture i tradicije različitih zemalja te međusobno razmijenili svoja profesionalna iskustva. Organizatori iz lokalnog Centra za mlade BIT iz Črnomlja organizirali su za sve zajedničku večeru u mjesnom restoranu gdje su poslužena tradicionalna jela i gdje su svi imali priliku zaplesati uz domaću slovensku glazbu.

Svoje nezaboravno iskustvo, ali i korisna znanja svi sudionici će ponijeti sa sobom u svoje zajednice te će i ostalim mladima pokazati kako se rad na sebi uvijek isplati.

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave

Panel rasprava – Mladi i izbori

Dana 17. svibnja 2023. sudjelovali smo na online panel raspravi koju je organizirao konzorcij Fonda za aktivno građanstvo. Tema panel diskusije bila je “Najbolje prakse o metodama rada s mladima u kontekstu građanskog sudjelovanja/angažmana u izbornim procesima”....