Utjecaj pandemije na globalne ciljeve održivog razvoja

28. travnja 2020.

Održan je  21. travnja 2020 godine još jedan webinar u organizaciji IAVE – International Association for Volunteer Effort o utjecaju koronavirusa na globalne ciljeve održivog razvoja. O spomenutoj temi pričali su: David Styers, koordinator Volunteer Groups Alliance te Lynn Wagner i Faye Leone s Instituta za provođenje ciljeva Održivog razvoja (IISD). 

G. Styers upoznao je nazočne s ciljevima održivog razvoja te istaknuo zbog čega je bitno da se svijet usredotoči na njihovo provođenje. Istaknuo je kako bi 17 ciljeva održivog razvoja trebalo pridonijeti boljem životnom standardu. Navedene ciljeve objasnio je kroz 5 grupacija u kojima su posloženi ciljevi usredotočeni na određenu promjene. Istaknuo je kako su ti ciljevi usredotočeni na promjenu:

  1. Ljudi i njihovog dosadašnjeg načina funkcioniranja
  2. Planet i ljudsko postupanje prema zagađenju vode, zemlje i zraka
  3. Prosperitet kao želja za poboljšanjem na ekonomskom i industrijskom nivou
  4. Mir kao stavku bez koje ništa ne može funkcionirati. Dok postoje nasilje, ratovi i sl. nemoguće je postići mir
  5. Partnerstvo – svjetskom suradnjom na svim nivoima za bolje sutra

Gđa. Wagner i gđa. Leone prisutnima su željele objasniti što se planiralo provesti 2020. godine na području održivog razvoja te kakav je utjecaj na to  imala pandemija uzrokovana COVID-19. Istaknule su kako se u 2020. godini planiralo provođenje brojnih seminara orijentiranih prema ciljevima usredotočenim prema očuvanju Zemlje: 12. cilj – Odgovorna potrošnja i proizvodnja, 13. cilj – Očuvanje klime, 14. cilj – Očuvanje vodenog svijeta te 15. cilj – Očuvanje života na zemlji. Zbog koronavirusa sastanci su otkazani te se u kratkom roku pripremio plan da se u 2020. godini ipak orijentiraju prema 3. cilju – Zdravlje i blagostanje kao iznimno važna stavka u trenutnoj situaciji. Istaknule su da se zbog koronavirusa sveukupni napredak na području održivog razvoja unazadio nekoliko godine te da je i dalje u nazadovanju.

Za kraj su istaknule da su marginalizirane skupine (žene, migranti, izbjeglice, invalidi, beskućnici, zdravstveni radnici, područja s lošim zdravstvom) zaboravljene te da je ključno da volonterske organizacije i dalje nastave sa svojim radom, ako je to moguće.

Snimka webinara dostupna je ovdje.

PRETRAŽI STRANICU

Arhiva

REGISTRIRAJ SE I PRIMAJ NOVOSTI