Volonterke iz Srednje škole Viktorovac unose radost u Udrugu OSIT Grada Siska

25. listopada 2023.

Pet volonterki medicinskog usmjerenja iz Srednje škole Viktorovac u Sisku – Mia Malčić, Magdalena Dumbović, Maja Biro, Ema Balić i Ana Orešković, pod vodstvom svoje koordinatorice i profesorice Karmele Galić, pružile su nezaboravno iskustvo korisnicima Udruge OSIT grada Siska, 24. listopada 2023. godine, kroz volontersku akciju nazvanu “Pričam ti priču”.  Ova akcija bila je ispunjena empatijom, razumijevanjem i kreativnošću, unoseći svježinu u njihove svakodnevne aktivnosti u udruzi.

Cilj  volonterske akcije bio je ublažavanje problema socijalne izolacije i osiguravanje podrške koja često nedostaje osobama s posebnim potrebama. Akcijom su volonterke nastojale olakšati njihovu svakodnevicu, pružiti im priliku za socijalizaciju i poboljšati njihovu kvalitetu života.

Volonterska akcija “Pričam ti priču” odvijala se u dvije faze. Prva faza imala je za cilj uključiti korisnike u interaktivne razgovore s volonterkama putem čitanja dvije priče, “Medo i klavir” te “Pas i violina”. Volonterke su pažljivo pripremile pitanja koja su se odnosila na temu priča kako bi potaknule korisnike na dublje razmišljanje o likovima i pouci priča.

Nakon čitanja uslijedio je drugi dio volonterske akcije u kojem su zajedno s korisnicima crtale likove iz priča. Za one koji su preferirali druge oblike kreativnog izražavanja, bile su pripremljene bojanke s temom životinja. Ova kreativna aktivnost pružila je priliku za izražavanje i stvaranje, osiguravajući da svi, bez obzira na svoje sposobnosti, budu aktivno uključeni u zajedničko iskustvo. Crtanje s korisnicima stvorilo je most između volonterki i korisnika, pridonoseći stvaranju topline i prijateljstva. Kraj aktivnosti obilježen je pjesmom koju su korisnici izveli za svoje volonterke, uz poziv da se ponovno sastanu za Božić.

Pozitivan utjecaj ove akcije vidio se ne samo na osmjesima korisnika, već i u dubljem razumijevanju njihovih potreba. Osnova za osmišljavanje ove akcije bila je pružiti korisnicima priliku da se osjećaju jednako uključenima bez obzira na svoje sposobnosti. Stoga, volonterska akcija “Pričam ti priču” naglašava važnost jednakih prava i prilika za sve, bez obzira na njihovu fizičku ili intelektualnu situaciju. Kroz ovu inicijativu, volonterke su potaknule razumijevanje i empatiju prema osobama s invaliditetom te istaknule važnost uključivanja svih građana u zajednicu.

Volonterska akcija Srednje škole Viktorovac provedena je u sklopu Platforme za razvoj školskog volontiranja koju uz partnerske organizacije civilnog društva, trenutno čini osam škola: Strukovna škola Sisak, OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće, Srednja škola „Ivana Trnskoga“ iz Hrvatske Kostajnice, Srednja škola Glina, OŠ Viktorovac iz Siska, Srednja škola Viktorovac iz Siska, OŠ Mate Lovraka iz Petrinje i OŠ Zorke Sever iz Popovače.

Projekt Platforma za razvoj školskog volontiranja provodi Agencija lokalne demokracije Sisak u partnerstvu sa Strukovnom školom Sisak, Kućom ljudskih prava Zagreb i Norsensus Mediaforumom. Podržan je sa 87.870,00 € financijske podrške kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

————-

Za sadržaj objavljen u ovom tekstu isključiva je odgovornost ALD Sisak i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja fonda.

Galerija:

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave