Zajedničko planiranje prostora budućeg društveno-kulturnog centra u Sisak

12. listopada 2021.

Predstavnici civilnog, javnog i privatnog sektora te građani zajednički su planirali prostor budućeg društveno-kulturnog centra u Sisku tijekom radionice održane 30. rujna 2021. godine u sisačkom hotelu Panonija.

 Svrha radionice je bila zajednički ispitati mogućnosti lokacije, uvjeta za gradnju, potrebe prisutnih te doći do programa (sadržaja) i skice za razvoj budućeg DKC-a Sisak. Programska skica u daljnjim koracima služi za izradu projektno-tehničke dokumentacije sa svim potrebnim dozvolama i troškovnicima. Radionicu su facilitirali arhitekti Miranda Veljačić i Dinko Peračić iz arhitektonskog ureda ARP u Splitu koji su jedni od osnivača Platforme 9.81.

 Kao polazišna točka ovog procesa sudioničkog planiranja korišteni su rezultati istraživanja provedenih među građanima te udrugama i ustanovama s područja Siska tijekom lipnja 2021. godine, a koji su tijekom radionice nadograđeni potrebama prisutnih u vidu sadržaja koje imaju potrebu provoditi te sukladno tome potrebe za prostornim kapacitetima.

 Zaključak je da je nužna multifunkcionalna dvorana koja će moći primiti oko 100 ljudi, radionički prostori, prostor za studio i montažu, skladišni prostori, prostor koji bi služio kao tzv. dnevni boravak, ali bi imao i ugostiteljsku djelatnost kao i manja menza, prostor za radionice kuhanja kao i vanjska kuhinja (iznimno traženo od strane građana), vanjski prostor za urbano vrtlarenje i pripadajući skladišni prostor, dva apartmana za strane volontere koji će moći provoditi aktivnosti za zajednicu te smještaj za 20 osoba koji će se koristiti tijekom različitih aktivnosti koje imaju međugradsku i/ili međunarodnu komponentu. Osim toga, potrebno je 6-8 ureda za udruge koje su ostale bez prostora za rad, a koje će aktivno provoditi programe u DKC-u. Iskazane prostorne potrebe arhitekti će prebaciti u program kako bi dobili dojam izgleda u prostoru, a koji je ograničen veličinom potencijalne parcele. Nacrt zgrade će se ponovno komunicirati sa zainteresiranim dionicima i pojedincima nakon čega će se izraditi idejno rješenje u skladu s realnim mogućnostima.

 Radionica je održana u okviru projekta Društveno-kulturni centar Sisak kojeg financira Zaklada SOLIDARNA kroz Fond 5.5.

 —————-

Sadržaj objavljen u ovom tekstu isključiva je odgovornost ALD Sisak i ne odražava nužno stavove Zaklade SOLIDARNA.

PRETRAŽI STRANICU

Arhiva

REGISTRIRAJ SE I PRIMAJ NOVOSTI