Kulturno naslijeđe kao pokretač akcija u lokalnoj zajednici

2. lipnja 2020.

U četvrtak, 28. svibnja 2020. godine održan je online Završni međunarodni događaj “Regenerating heritage: new life for abandoned industrial, religious, military or public buildings” organiziran u okviru projekta CLINK – Kulturno nasljeđe kao poveznica različitosti Europe, čiji je nositelj Agencija lokalne demokratije Mostar, a Agencija lokalne demokracije Sisak jedan od partnera.

Događaj je okupio preko 130 sudionika koji su imali priliku poslušati izlaganja stručnjaka na području kulture, iz raznih javnih i obrazovnih institucija koje se bave spomenutom temom. Uspješno su se okupili kulturni djelatnici iz partnerskih država koji su pokrenuli javni diskurs o inovativnim praksama i povećanju osviještenosti o kulturnoj baštini, osobito među mladima. Na taj su način predstavljena znanja i iskustvo djelovanja u očuvanju kulturne baštine.

Tako je Vlatko Čakširan, ravnatelj sisačkog muzeja predstavio dugogodišnji rad muzeja na području Siska te dugogodišnji projekt Holandska kuća. Prisutnima je objasnio problematiku nezbrinjavanja industrijske baštine grada Siska te pojasnio da se ulaganjima i novim projekcijama, vezanim uz mijenjanje svrhe određenog prostora, od njih mogu stvoriti vrlo korisni objekti za grad Sisak u turističkom, ekonomskom i kulturnom smislu.

Tijekom rasprave prisutni su se složili da je kulturna baština pokretač akcija za aktiviranje lokalne zajednice. Proces adaptacije i ponovnog korištenja građevina kulturne baštine, u ovom slučaju industrijske baštine, jedan je od ključnih procesa za kreiranje zdravog i održivog okruženja.

Došli su i do nekoliko smjernica kojih se svi moramo držati kako bismo očuvali kulturnu baštinu:

 1. Moramo biti odgovorni i prihvatiti činjenicu da sve naše svakodnevne odluke mogu imati određen utjecaj
 2. Moramo biti sposobni preuzeti odgovornost za naše odluke i iskoristiti naše znanje kako bismo došli do promjene
 3. Moramo djelovati.

Ovaj međunarodni događaj je završna aktivnost projekta CLINK – Kulturno nasljeđe kao poveznica različitosti Europe. Projekt je okupio 10 partnera iz Bosne i Hercegovine, hrvatske Francuske, Grčke, Srbije, Crne Gore i Albanije. Nositeljica projekta je Agencija lokalne demokratije Mostar, a Agencija lokalne demokracije Sisak jedan od partnera.

 Projekt financira EU kroz program „Europa za građane“.

 Kratki životopisi panelista:

kliknuti ovdje

Predavači:

 1. Amra Šarančić Logo, moderatorica
 2. Dženana Dedić, voditeljica projekta
 3. Vlatko Čakširan, panelist
 4. Ana Martinović, panelistica
 5. Roberto Zanan, panelist
 6. Maja Pličanić. panelistica
 7. Senada Demirović Habibija, panelistica

 Produkti projekta:

 1. Prijedlozi s prvom međunarodnog događaja – Normandija, Francuska, 2019.
 2. Pregled Pop-Up galerija 
 3. Razmjena dobre prakse; drugi međunarodni događaj – Knjaževac, Srbija, 2019.
 4. Pregled lokalnih foruma
 5. Završni međunarodni događaj, Online (organizator ALD Mostar), 2020.

Snimku završnog događaja pogledajte  OVDJE.

PRETRAŽI STRANICU

Arhiva

REGISTRIRAJ SE I PRIMAJ NOVOSTI