Agencija lokalne demokracije Sisak kroz suradnju pomaže zajednici stradaloj u potresu

17. veljače 2021.

Agencija lokalne demokracije Sisak, sama ostala bez prostora za rad, aktivno se uz druge organizacije civilnog društva, privatni i javni sektor pridružila pomoći sanacije posljedica potresa i pomoći građanima. Kroz različite inicijative, aktivnosti i suradnje osim trenutnog djelovanja uspješno se postavljaju temelji za revitalizaciju lokalnog civilnog društva i razvoja daljnjih projekata.

Obiteljsko volontiranje postalo je važan dio volonterske zajednice i vrlo kvalitetan način doprinosa i rješavanju problema. Dokazali su to roditelji i učenici iz OŠ Ivana Kukuljevića Sisak koji su prepoznali potrebe zajednice na području Siska u kriznim vremenima i zajedno sa svojom školskom mentoricom i koordinatoricom volontera iz Volonterskog centra Sisak, koji je program ALD Sisak, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Sisak kroz projekt Budućnost: za nas i za vas! 11. veljače 2021. organizirali volontersku akciju pomoći u skladištu pri sortiranju i slaganju robe za sugrađane stradale u potresu.

U suradnji Gradskim društvom Crvenog križa Sisak, Volonterski centar Sisak razvio je dvije volonterske pozicije koje se odnose na pomoć u skladištima te pomoć u podjeli namirnica građanima. Do sada smo  Crvenom križu Sisak  uputili oko 70 volontera koji su angažirani na ovim pozicijama i koji još uvijek volontiraju. U suradnji s lokalnim i regionalnim volonterskih centrima iz Hrvatske, planiran je organizirani dolazak volontera iz cijele Hrvatske za ispomoć u slaganju i sortiranju skladišta, onoliko dugo koliko to bude potrebno.

Inače, volonterske pozicije su još uvijek otvorene te se možete prijaviti na bilo koji od ovih programa do 28. veljače 2021.  Pomoć pri sortiranju i slaganju robe u skladištima i Pomoć pri izdavanju namirnica – Socijalna samoposluga.

Redovito pružamo podršku organizatorima volontiranja koji su se ad-hoc uključili u pružanje pomoći nakon potresa u uspostavljanju novih volonterskih programa koji prate potrebe građana, a koji su u skladu sa Zakonom o volonterstvu i standardima kvalitete.

Uz ostalo, Agencija lokalne demokracije Sisak članica je Koordinacije humanitarnih organizacija na Baniji čija je svrha uspostavljanje centralnog mjesta za koordiniranje akcija s ciljem da svaka osoba dobije adekvatnu i održivu pomoć, a volonteri i organizacije povećaju efikasnost i kvalitetu svog rada. Iz suradnje udruga već su proizašli brojni rezultati na terenu podrške građanima, prijedlozi za projekte usmjerene na rješavanje posljedica krize uzrokovane potresom te napori da se uspostavi direktnija suradnja s lokalnim i nacionalnim vlastima u vidu razmjene potrebnih informacija i implementacije potrebnih koraka kako bi se sanirale posljedice u svim segmentima ekonomskog, društvenog i socijalnog života koje su pogodile građane.

Od strane Agencije lokalne demokracije Sisak u suradnji s Gradom Siskom, Zakladom Solidarna iz Zagreba te s drugim sisačkim udrugama pokrenuta je inicijativa za pokretanje procesa gradnje budućeg Društveno-kulturnog centra koji je zamišljen kao središnja točka društvenih i građanskih aktivnosti na području Grada Siska koji bi paralelno uz obnovu fizičkih objekata pomogao u obnovi i izgradnji sadržaja i novih usluga za građane svih dobnih skupina, ali i oporavak civilnog sektora koji je prethodne i ove godine pogođen krizom COVID-19 i razornim potresom gdje su mnoge udruge ostale bez svojih ureda.

Kako bi buduća obnova bila održiva i otporna na krize  više od stotinu organizacija civilnog društva, tvrtki, znanstvenih institucija i inicijativa među kojima je i Agencija lokalne demokracije Sisak odlučile su uputiti Apel za zelenu obnovu u Sisačko-moslavačkoj županiji Vladi RH, nacionalnom Stožeru civilne zaštite i svim odgovornim tijelima. U Petrinji je 27. siječnja 2021. održana konferencija za medije gdje su važni dionici pozvani na suradnju u saniranju posljedica potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Sve ove aktivnosti, inicijative, nove strategije i projekti uz terenski rad koji je još uvijek aktualan samo su početni koraci ne samo u rješavanju trenutnih posljedica uslijed brojnih kriza koje traju već godinu dana nego i izgradnji čvršće, povezanije i solidarnije zajednice na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj, pa naposljetku i međunarodnoj razini.

PRETRAŽI STRANICU

Arhiva

REGISTRIRAJ SE I PRIMAJ NOVOSTI