Edukacija jačanja vještina govorništva i zagovaranja

28. travnja 2023.

Dana 21.04.2023. održana je online „Edukacija jačanja vještina govorništva i zagovaranja“ namijenjena organizacijama civilnog društva koju je vodila konzultantica za javne politike Europske unije i registrirana lobistica Andrea Vodanović.

Na edukaciji je sudjelovalo pet udruga iz Hrvatske (Udruga “MI” – Split, Agencija lokalne demokracije Sisak, Mreža udruga Zagor, Hrvatska mreža za beskućnike, CERANEO) koje su partneri na projektu “Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u implementaciji Europskog stupa socijalnih prava u Hrvatskoj”.

Voditeljica radionice Andrea Vodanović sudionicima edukacije objasnila je procese donošenja odluka u Europskoj uniji te je dala savjete kako lobirati na europskoj razini. Naglasila je da se 90% hrvatskih zakonodavstava donosi u okviru EU te je zbog toga važno da organizacije redovno prate procese EU. Naime, praćenje ovih procesa omogućava organizacijama da na vrijeme reagiraju i budu korak ispred odluka državnih institucija.

Ovom edukacijom organizacije civilnog društva pobliže su se upoznale s korisnim internetskim izvorima na kojima svakodnevno mogu pratiti novosti i rasprave europskih institucija. Problem dopiranja do glavnih aktera vlasti i kreatora politike, organizacije mogu riješiti lobiranjem kod hrvatskih predstavnika u Europskom parlamentu kao i izgradnjom partnerskih odnosa s europskim civilnim društvima. Osim toga, sudionici edukacije dobili su savjete kako lobirati putem medija i društvenih mreža te jasno predstaviti svoje ideje što će biti korisno u predstavljanju rada organizacija i ostvarivanju njihovih ciljeva.

Projekt Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u implementaciji Europskog stupa socijalnih prava u Hrvatskoj podržan je s 89.258,86 eura financijske podrške kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Cilj projekta je osnažiti zagovaračke kapacitete organizacija civilnog društva i drugih dionika za praćenje i implementaciju Europskog stupa socijalnih prava na nacionalnoj i lokalnim razinama, a organizacije civilnog društva u Hrvatskoj imaju važnu ulogu u promicanju i zaštiti demokracije i ljudskih prava.

—-

Za sadržaj objavljen u ovom tekstu isključiva je odgovornost ALD Sisak i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja fonda.

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave

Predstavljamo vam digitalni priručnik U(Z)DRUGE

Koje su obveze udruge nakon osnivanja i registracije? Kako se snaći u svim evidencijama i izvještajima? Pitanja su to koja često čujemo od mladih udruga. Odgovor na ta, ali i mnoga druga pitanja vezana uz poslovanje organizacija civilnoga društva donosi Digitalni...