Izazovi u provedbi Europskog stupa socijalnih prava u RH

17. studenoga 2023.

U Zagrebu je 14. studenog 2023. održana završna konferencija projekta „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u implementaciji Europskog stupa socijalnih prava u Hrvatskoj“ koju je organizirao nositelj projekta CERANEO – Centar za razvoj neprofitnih organizacija. Na konferenciji su sudjelovale predstavnice Agencija lokalne demokracije Sisak kao jedne od partnerskih organizacija na projektu.

Na početku konferencije, stručna suradnica iz CERANEO-a, Vesna Totić, predstavila je ciljeve, aktivnosti i postignuća projekta. Potom su stručnjaci s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sa Katedre za socijalnu politiku održali stručna izlaganja u kojima su se dotaknuli relevantnih tema u Hrvatskoj. Prof.dr.sc. Gojko Bežovan predstavio je problematiku stambene politike u Hrvatskoj i inovativne okvire moguće stambene reforme. Dr.sc. Danijel Baturina predstavio je obrazovanje i zapošljavanje u Hrvatskoj u kontekstu provedbe Akcijskog plana ESSP-a, dok je izv.prof.dr.sc. Jelena Matančević predstavila izazove razvoja socijalnih usluga u RH s posebnim naglaskom na dugotrajnu skrb za starije osobe.

U drugom djelu konferencije održana je panel rasprava na kojoj su sudjelovali predstavnici partnerskih organizacija na projektu na temu Izazovi OCD-a u provedbi Akcijskog plana provedbe europskog stupa socijalnih prava na lokalnim razinama. Tijekom ovog panela sudionici su istaknuli brojne izazove s kojima se organizacije civilnog društva susreću u svojim županijama, a u raspravu se uključila i publika. Lea Milošić Dude iz Udruga „Mi“ Split istaknula je problem stanovanja mladih na priobalju, a Nikolina Bartol iz Mreže udruga Zagor problem financiranja udruga i neredovitih natječaja. Na panelu su još sudjelovali Mirna Makovac iz ALD Sisak koja se osvrnula na poslije potresne izazove u županiji, te Zvonko Mlinar iz Hrvatske mreže za beskućnike koji se osvrnuo na nedostatak institucionalne podrške u radu OCD-a.  Time se panelom otvorio dijalog sa sudionicima konferencije koji su došli iz različitih sektora rada i koji su predstavili svoje viđenje problema, otvorila se mogućnost međusektorske suradnje i razumijevanja.

Projekt Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u implementaciji Europskog stupa socijalnih prava u Hrvatskoj podržan je s 89.258,86 eura financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Cilj projekta je osnažiti zagovaračke kapacitete organizacija civilnog društva i drugih dionika za praćenje i implementaciju Europskog stupa socijalnih prava na nacionalnoj i lokalnim razinama, a organizacije civilnog društva u Hrvatskoj imaju važnu ulogu u promicanju i zaštiti demokracije i ljudskih prava.

—-

Za sadržaj objavljen u ovom tekstu isključiva je odgovornost ALD Sisak i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja fonda.

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave