Kulturno naslijeđe i mladi Siska – Koliko se poznajemo?

26. svibnja 2020.

Kako mlade potaknuti da sudjeluju u očuvanju i promociji kulturnog naslijeđa, raspravljali su sudionici online lokalnog foruma koji se održao 25. svibnja 2020.  pod nazivom „Kulturno naslijeđe i mladi Siska – Koliko se poznajemo?“, u organizaciji Agencije lokalne demokracije Sisak, Gradskog muzeja Sisak i Gradske galerije Striegl.

Lokalni forum okupio je ustanove i udruge u kulturi, mlade i zainteresirane pojedince kako bi se upoznali s djelovanjem lokalnih ustanova u kulturi, raspravili o razini sudjelovanja mladih u programima u kulturi te kako bi mladi predložili sadržaje u kulturi u kojima žele sudjelovati u Sisku.

Svoje ustanove predstavili su: Vlatko Čakširan, ravnatelj Gradskog muzeja Sisak, Alma Trauber, ravnateljica Gradske galerije Striegl, Dubravka Šurlan, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice „Vlado Gotovac“ i Tanja Tole Majstorović, ravnateljica Doma kulture Kristalna kocka vedrine.

U prvom dijelu foruma vodeće osobe sisačkih ustanova u kulturi predstavile su svoj rad s osvrtom na djelovanje tijekom pandemije COVID-19 i utjecaju pandemije na njihov rad.

U drugom dijelu razgovaralo se o interesu mladih prema dosadašnjim programima u kulturi. Posebno su se osvrnuli na razinu sudjelovanja mladih u programima u kulturi prije, tijekom i nakon pandemije te su pozvali mlade da predlože koju vrstu sadržaja žele u svom gradu.

Ustanove u kulturi otvorene su za nove prijedloge kojima bi obogatili svoj sadržaj i približili ga mladima u lokalnoj zajednici, primjerice Narodna knjižnica i čitaonica „Vlado Gotovac“ uskoro će se preseliti u novi prostor gdje će imati i odjel za mlade. Stoga je mladima bio upućen otvoreni poziv za prijedloge za uređenje prostora i nadopunu sadržajem od njihovog interesa. Sličan su upit mladi dobili i od Doma kulture Kristalna kocka vedrine vezano za vrstu glazbe koju žele slušati u prostoru  bivšeg disko-kluba.

U lokalnim kulturnim programima mladi sudjeluju najčešće ako su njihove škole organizatori, iako u zadnje vrijeme je i ta praksa u padu zbog roditeljskih suglasnosti koje profesori moraju dobiti od roditelja maloljetnih učenika.  Mladi su se izjasnili kako često ne znaju u kakvim programima žele sudjelovati, a kao jedan od problema navode da nisu dovoljno upoznati s programima u kulturi te ih jednostavno ne mogu prepoznati. Također, objasnili su da se ti programi mladima trebaju približiti putem društvenih mreža poput Instagrama. Smatraju kako bi kratki video klipovi na kojima mladi pozivaju svoje vršnjake da se pridruže određenim programima bili dobar alat.

Zaključeno je da je navika posjećivanja kulturnih programa, a osobito stvaranja novih sadržaja, ono što se uči – od roditelja, obrazovnih ustanova i od samih ustanova/udruga u kulturi. Mladi često ne znaju u kakvim programima bi željeli sudjelovati i/ili ih stvarati jer ne poznaju dovoljno tematiku, a često smatraju da je kultura elitistička. Obrazovanje mladih o kulturi postiže se programima za razvoj publike na osnovu kojih onda mladi mogu saznati svoje interese te ih ponuditi kulturnim akterima u zajednici.

Kao jedan o primjera promocije kulturne baštine među mladima, tijekom Foruma predstavljena je publikacija radova mladih na temu industrijske baštine Siska i Sisačko-moslavačke županije pod nazivom „Život s industrijskom baštinom“, nastala tijekom Pop-up galerije u rujnu 2019. godine. Navedena publikacija bit će dostupna na Internet stranici ALD Sisak početkom lipnja 2020. godine.

Osim u Sisku, lokalni forumi održali su se od početka 2020. godine unutar 9 zajednica u 6 zemalja EU i Zapadnog Balkana: Mostar, Prijedor, Zavidovići (Bosna i Hercegovina), Subotica i Knjaževac (Srbija), Nikšić (Crna Gora), Sisak (Hrvatska), Heraklion (Grčka) i Vlora (Albanija). Lokalni Forumi dio su projekta CLINK – Kulturno nasljeđe kao poveznica različitosti Europe čija je nositeljica Agencija lokalne demokratije Mostar, a Agencija lokalne demokracije Sisak jedan od partnera. Projekt financira EU kroz program „Europa za građane“.

PRETRAŽI STRANICU

Arhiva

REGISTRIRAJ SE I PRIMAJ NOVOSTI