Obrazovanje mladih nužno za ukidanje govora mržnje u svakodnevnom životu i javnom prostoru

31. svibnja 2021.

Izgradnja i očuvanje mira moguće je samo ukoliko svi akteri u zajednici djeluju protiv pojave govora mržnje, čime doprinose izgradnji društva koje poštuje ljudska prava, nediskriminira, koje je uključivo i solidarno.

Jedan od važniji aktera društvenih promjena su mladi! Preduvjet je izgraditi kapacitete osoba koje rade s mladim u formalnom i neformalnom obrazovnom sustavu kako bi se mlade uključilo u mirovno obrazovanje i omogućio prostor za prakticiranje konkretnih aktivnosti kojima doprinose pozitivnim društvenim promjenama u svojim zajednicama.

Projekt WalkON: Osnaživanje zajednica za društvo mira u kojem je Agencija lokalne demokracije Sisak jedan od partnera, razvija različite edukacijske alate i edukacijske pristupe te dugoročno doprinosi većoj koheziji i dijalogu pomirenja u zajednici čineći ga razumljivijim zajednici i mladima kao pokretačima promjena.

Tijekom svibnja 2021. više od 20 mladih i osoba koje rade s mladima sudjelovalo je na međunarodnoj desetodnevnoj edukaciji u albanskom Draču, zajedno učeći o uzrocima i posljedicama govora mržnje, neformalnom učenju u radu s mladima te samostalno izrađujući  obrazovne module uz podršku stručnjaka.

Edukacija pod nazivom „Roots and branches of hate speech“ okupila je sudionike iz šest europskih država koji su zajedno učili, ali također vrlo važno, provodili zajedno slobodno vrijeme što im je dalo priliku da bolje upoznaju kolegice i kolege iz drugih država i kultura te stvore mrežu novih suradnika za buduće aktivnosti.

Ispred Agencije lokalne demokracije Sisak na edukaciji su sudjelovali Ivana Šadek, Matija Koški, Mia Nikšić i Ivana Šalić, koji su oduševljeni Albanijom, edukatorima i ljudima koje su upoznali te su istaknuli kako bi sve ponovili.

Zajedno poručuju: Nova iskustva donose i nove znanja, svi trebamo ponekad izaći iz svoje komfor zone.

Mii Nikšić je ovo bilo prvo iskustvo sudjelovanja na neformalnoj edukaciji:

Nisam imala nikakvih očekivanja niti percepciju kako bi to sve moglo izgledati, ali nakon ovih 10 dana potpuno sam promijenila mišljenje i veoma sam zadovoljna ishodom. Svi smo se uspjeli povezati, bilo je nevjerojatno.

Nastavno na održanu edukaciju, u lipnju i srpnju 2021. godine organiziramo lokalne edukacije za nastavnike i za osobe koje rade s mladima, prilagođene lokalnom kontekstu.  

Ukoliko ste zainteresirani sudjelovati na edukacijama, javite nam se na e-mail: Ldesk-si@sk.t-com.hr

Ukoliko vas više zanima o temi, preporučujemo istraživanje i politike izrađene u okviru projekta:

Status quo u području pomirenja i protiv govora mržnje! Dostupni alati i resursi

Trenutno stanje – Pomirenje i borba protiv govora mržnje na zapadnom Balkanu

Novo doba pomirenja – Generacija Z kao pokretač

———-

Projekt “WalkON: Osnaživanje zajednica za društvo mira” (engl.  Walking the path of reconciliation- empowering communities for a peaceful society) financira Europska unija iz programa Erasmus+. Nositelj projekta je Beyond Barriers Association (Albanija), a Agencija lokalne demokracije Sisak jedan od partnera.

Ovaj tekst odražava isključivo stajalište Agencije lokalne demokracije Sisak  i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njemu nalaze.

PRETRAŽI STRANICU

Arhiva

REGISTRIRAJ SE I PRIMAJ NOVOSTI