Održane radionice pričanja priča i susreti u Glini

25. rujna 2022.

Svatko od nas ima nešto za reći i želi biti saslušan, no ponekad je teško pronaći riječi ili nekoga kome ćemo ispričati našu uspomenu ili događaj. U ovo vrijeme brzih i ponekad teških promjena, zaboravili smo uživati u malim čarima života kao što je pričanje o nečemu što nam se dogodilo, šali ili jednostavno nečemu što nas posebno zanima.

Projekt Konstelacije zajednice koji u partnerstvu provode Bacači Sjenki, Agencija lokalne demokracije Sisak i udruga Luč,  i ovoga puta uspjeli su probuditi zanimaciju svojih sudionika kroz provedbu dvije radionice u gradu Glini. Za one kojima to još nije poznato, projekt  ima za cilj ojačati kapacitete organizacija civilnog društva iz Sisačko moslavačke županije (SMŽ) kroz razvoj inovativnih alata i metode rada u zajednici tijekom krizne situacije zasnovane na spoju umjetnosti, kreativnih metoda rada te resursa i znanja

Jedna od bitnih stvari za svakog pojedinca je međusobno poštovanje, povezivanje i uvažavanje. Dvije radionice – Pričanje priča i igraonica za odrasle Susreti – koje su provedene u gradu Glini imale su za cilj pomoći sudionicima osvijestiti iz kojih se sve motrišta priča može ispričati te povezivati ljude kroz govor, crtanje, pokret, postavljanje pitanja.  Isto tako radionicama se željelo potaknuti sudionike da se susretnu sa sobom, drugima, manama, vrlinama, moćima, propustima, ludostima i pobjedama. Po 10 sudionika na svakoj radionici imalo je priliku ispričati svoje životne priče, dogodovštine iz mladosti i pokazati čime se bave te što ih uveseljava.

Radionica pričanja priča uz iskusne voditelje/ice Anju Pletikosu, Pavla Perkovića i Ivu Sušec pružila je starijim sudionicima povratak u mlađe dane kroz igrane filmove kao što su Ježeva kučica i Izgubljena olovka, dok je mlađim generacijama slušanje njihovih priča omogućeno da usporede kako je to izgledalo nekada i danas.

Igraonica za odrasle Susreti koju su vodili Pavle Perković i Nina Markus potaknula je polaznike da predstave svoje svakodnevne zanimacije. Tako nas je tako gđa. Stojanka razveselila svojom slasnom pogačom, Gospodin Anto izvrsnim spisalaćkim darom, a u posjetu nam je neočekivano došla jedna ptičica koja je pokrenula teme o dragim ljubimcima u našem životu.

Projekt Konstelacije zajednica nastavlja se i dalje. Slijedi nam slušaonica Lokalne i poznate priče u Petrinji i Glini, a kroz mjesec listopad održati će se još jedan set radionice Pričanje priča u Petrinji i igraonica za odrasle Susreti u Petrinji i Susreti u Glini. Pozivamo sve zainteresirane građane da se prijave na radionice putem linka OVDJE.

Također, pozivamo sve udruge s područja Petrinje i Gline da se jave voditeljici projekta Emini Horvat na e-mali: emina.bacacisjenki@gmail.com ili mob: 098/595 922 ukoliko bi htjeli da svoje radionice prilagodimo njihovim korisnicima.

Kontakt osoba za više informacija:

 Emina Horvat, voditeljica projekta, Bacači sjenki, emina.bacacisjenki@gmail.com; mob: 098/595 922

 Monika Selimović, programska asistentica u ALD Sisak; skolsko.volontiranje@Lda-sisak.hr; mob: 098/953 4703

 

_________________

 Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Agencije lokalne demokracije Sisak.

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave