Otkrijte jesmo li pronašli umjetnika u sebi. Završena provedba aktivnosti Susreti – igraonica za odrasle

11. listopada 2022.

Jeste li znali da kroz govor, crtanje, pokret i postavljanje pitanja možemo otkriti sebe, ali i saznati tko su drugi ljudi sa kojima dolazimo u kontakt? Upravo se to htjelo postići radionicama „Susreti – igraonica za odrasle“ koja je provođena kao dio projekta Konstelacije zajednica za građane Siska, Petrinje i Gline.

U ova turbulentna vremena ljudima je bio potreban odmak od svakodnevice i mogućnost da se povežu sa svojim unutarnjim djetetom. Ekspresivna art terapija kroz mnoga istraživanja pokazala se kao vrlo efikasna u radu s traumama koje su posljedica elementarnih nepogoda poput potresa. U traumatskim situacijama često verbalno izražavanje onoga što osjećamo i mislimo na neki način zakaže. Art terapija upravo omogućuje široki spektar neverbalnog izražavanja naših misli i osjećaja. U art terapiji nije važan umjetnički talent i sam rezultat umjetničkog stvaralaštva, nego izražavanje onog što je u nama. Na taj način će traumatizirane osobe doći na indirektan način u doticaj sa onim što osjećaju i misle vezano za proživljenu traumu, ali i pronaći će odgovore u svom umjetničkom izričaju kako se nositi s traumom.

Radionice su svojim polaznicima omogućile da sa drugima podijele svoje umjetničke aspiracije. U sigurnom krugu koji je vodilo troje psihoterapeuta polaznici su imali priliku pokazati drugima u čemu su vješti i što ih veseli raditi u svoje slobodno vrijeme. Kroz stvaralački rad i uz stručno vodstvo art terapeuta/psihologa osoba će lakše otpustiti neugodne emocije, te će lakše spoznati koje resurse već posjeduje za nošenje s traumom.

Radionice su se provodili dva puta po tri dana u gradovima Sisak, Petrinja i Glina u periodu od lipnja do studenog 2022. godine. Sve skupa u 6 provedenih radionica oko 90 sudionika imalo je priliku otkriti svoje mane, vrline, moći, propuste, ludosti i pobjede družeći se s drugima u priči, igri, umjetničkim programima te u razmjeni energije i  iskustva.

———

Projekt provodi Udruga Bacači sjenki u partnerstvu s Agencijom lokalne demokracije Sisak i Udrugom za promicanje zdravog života i poboljšanje kvalitete življenja Luč, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 488.565,53 kn, a Europska unija sufinancira 415.280,70 kn.

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge Bacači sjenki.

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave

Predstavljamo vam digitalni priručnik U(Z)DRUGE

Koje su obveze udruge nakon osnivanja i registracije? Kako se snaći u svim evidencijama i izvještajima? Pitanja su to koja često čujemo od mladih udruga. Odgovor na ta, ali i mnoga druga pitanja vezana uz poslovanje organizacija civilnoga društva donosi Digitalni...