Početak provedbe projekta “Zajednica u centru – društveno – kulturni centri kao prostori zajedništva i solidarnosti”

28. travnja 2021.

S veseljem najavljujemo kako započinje provedba projekta pod nazivom ”Zajednica u centru – društveno-kulturni centri kao prostori zajedništva i solidarnosti”, koji je financiran kao ad hoc akcijski projekt u sklopu Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj (projekt je sufinanciran sredstvima financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške). Projekt provodi Mreža mladih Hrvatske u partnerstvu s Udrugom IKS, Agencijom lokalne demokracije Sisak i Operacijom grad.

Provedba projekta trajat će do 30. lipnja 2021. godine, a u sklopu projekta bit će provedene sljedeće aktivnosti:

  • Zagovaranje važnosti osnivanja društvenog-kulturnog centra kao odgovora na kriznu situaciju
  • Pokretanje procesa osnivanja platforme za društveno-kulturni centar
  • Promocija društveno-kulturnih centara i crowdfunding kampanja za osnivanje društveno-kulturnog centra

Sisačko-moslavačka županija je i prije pandemije i razornog potresa bila jedno od najmanje razvijenih područja Hrvatske. Nakon potresa njeno zaostajanje za drugim županijama postalo je još više naglašeno. Želimo pružiti podršku lokalnim OCD-ovima koji su sami pretrpjeli štetu te je njihov rad otežan ili u potpunosti onemogućen kada je riječ o pripremi i provedbi projekata te obavljanju redovnih aktivnosti. Kao jedno od rješenja za tešku situaciju OCD-a u Sisku i Petrinji, vezanu za prostor i kapacitete, nameću se društveno-kulturni centri (DKC) kao uspješan model u stvaranju uvjeta za društveni razvoj i povećanje kvalitete života. Osim što osiguravaju prostor i resurse za odražavanje aktivnosti, DKC-ovi omogućuju građanima da kreiraju, konzumiraju, oblikuju i predlažu sadržaje od javnog interesa uz uspostavljanje participativnih modela upravljanja.

Osim prostornih ograničenja za uspostavu funkcionirajućih DKC-a, važno je jačati i postojeće kapacitete OCD-a i uspostavljati nove.

——–

 Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Agencije lokalne demokracije Sisak i ne održavaju nužno stajalište država donatorica i Upravitelja fonda.

PRETRAŽI STRANICU

Arhiva

REGISTRIRAJ SE I PRIMAJ NOVOSTI