RAISE_ToT_2

Siščani uspješno završili međunarodno osposobljavanje za edukaciju mladih o socijalnom poduzetništvu

17. studenoga 2016.

Četvero Siščana proteklog je tjedna sudjelovalo na treningu za trenere na temu socijalnog poduzetništva, a naučeno će primijeniti kroz edukaciju namijenjenu mladima kako bi ih se potaknulo za preuzimanje aktivne uloge u planiranju svog profesionalnog razvoja.

Da je cjeloživotno obrazovanje nužno u današnjem brzo razvijajućem društvu koji stalno traži nove kompetencije od svojih građana, svjedočilo je četvoro Siščana koji su ispred Agencije lokalne demokracije Sisak sudjelovali na međunarodnom treningu za trenere na temu socijalnog poduzetništva. U Albanskom Draču od 1. do 9. studenog 2016., održala se intenzivna edukacija za buduće trenere koji će raditi s mladima na podizanju njihove svijesti i kompetencija za aktivno uključivanje u planiranje svog profesionalnog života, ali i za uključivanje u život svoje zajednice.

Na edukaciji su sudjelovale 32 osobe iz Hrvatske, Albanije, Srbije, Rumunjske, Kosova, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Grčke, a dio je europskog projekta “RAISE: Davanje prednosti mladima kroz inovacije i socijalno poduzetništva”, u kojem je ALD Sisak partner.

Osnovni cilj projekta je doprinos u povećanju zapošljivosti i kompetencija mladih ljudi u organizacijama partnerima kroz rad mladih i neformalne metode učenja. Sudionici edukacije su naučili kako pretvoriti ideje u akcije, kako biti kreativan i inovativan, kako riskirati, planirati i upravljati socijalnim projektima te kako biti dobar trener i prenijeti svoja znanja drugima.

Tijekom boravka u Albaniji, sudionici su posjetili Ministarstvo inovacija u Tirani, što je naziv poduzetničkog inkubatora financiranog od strane talijanske vlade, a otvoren je svima koji žele razvijati inovativne ideje.

U ime ALD Sisak, na edukaciji su sudjelovale Doris Brala i Antonela Gajdek, Lahorka Zec iz Tehničke škole Sisak i Zvonimir Rajković iz Turističke zajednice grada Siska, koji će naučeno prenijeti zainteresiranim mladima već u prosincu u vidu lokalne edukacije. Osim toga, planirane su radionice za učenike Tehničke škole Sisak te za predstavnike udruga s područja Siska.

Kako bi mladi imali priliku naučiti više o poduzetništvu kroz razmjenu iskustva sa svojim vršnjacima iz drugih država, ALD Sisak sa svojih pet predstavnika sudjeluje na razmjeni mladi u Draču koja se održava u prosincu 2016. godine u okviru istog projekta.

Edukaciju su provele Ira Topalli i Anna Dervishi iz albanske organizacije Beyond Barriers, koja je nositeljica projekta. Svi sudionici su dobili Youthpass – europsku potvrdu o stečenim kompetencijama tijekom edukacije.

Aktivnosti projekta RAISE financira Europska unija kroz program Erasmus Plus.

PRETRAŽI STRANICU

Arhiva

REGISTRIRAJ SE I PRIMAJ NOVOSTI