Suradnja i komunikacija svih sektora ključni za uspješan proces pravedne zelene tranzicije

27. rujna 2023.

U utorak, 26. rujna 2023., predstavnice ALD Sisak sudjelovale su na prvom regionalnom dijalogu projekta BOLSTER (Bridging Organizations and marginalized communities for Local Sustainability Transitions in EuRope) pod nazivom “Challenges and lessons learned for leaving no one behind in green transitions – Perspectives from Croatia, Austria and The Netherlands”. Događaj je bio organiziran od strane ECAS-a i partnera BOLSTER konzorcija te je okupio široku paletu sudionika iz Hrvatske i drugih europskih regija.

Cilj prvog regionalnog dijaloga, koji se posebno fokusirao na Hrvatsku, bio je potaknuti međuregionalno učenje o politikama pravedne tranzicije i zelenih prijelaza. Sudionici su uključivali regionalne političke predstavnike, predstavnike nevladinih organizacija, lokalne industrije i akademske stručnjake kako bi raspravljali o izazovima i naučenim lekcijama u ovim procesima.

Među govornicima na događaju bili su istaknuti stručnjaci iz različitih sektora:

 • Profesorica Sabina Hodžić sa Sveučilišta u Rijeci, Fakulteta za turizam i ugostiteljstvo, podijelila je svoje stručne uvide u vezi s utjecajem zelenih politika na sektor turizma.
 • Mags Bird, viša stručna savjetnica za klimu i energiju pri WWF European Policy Office, govorila je o ulozi pravedne tranzicije u okviru europske politike.
 • Anamaria Škopac Pamić, pomoćnica direktora Regionalnog koordinatora Istarske županije za europske programe i fondove, predstavila je perspektivu regije Istre u procesu tranzicije.
 • Tatjana Puškarić, voditeljica Odjela za regionalni razvoj i strateško planiranje pri Regionalnom koordinatoru Sisačko-moslavačke županije, raspravljala je o iskustvima iz naše regije.
 • Eva-Maria Wutte-Kirchgatterer iz Koroškog fonda za ekonomsku promociju (Austrija) donijela je međunarodnu perspektivu o zelenoj tranziciji.
 • Anastasiya Ansteeg iz Tilburg University (Nizozemska) predstavila je znanstveni pristup projekta BOLSTER i njen doprinos.
 • Julija Škoro, direktorica za održivost u tvrtki Holcim (Hrvatska), podijelila je iskustva iz sektora građevinskog materijala.
 • Miłosława Stępień, koordinatorica za pravednu tranziciju u CEE Bankwatch Network, razgovarala je o ulozi civilnog društva u procesima tranzicije.
 • Lovro Novoselac, voditelj odjela za programiranje, koordinaciju i strateško praćenje fondova EU pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU (Hrvatska), predstavio je perspektivu državne razine.
 • Anja Ademi,pročelnica Odjela za urbanizam i razvoj grada Pule (Hrvatska), raspravljala je o lokalnoj razini planiranja i provedbe tranzicije.
 • Jasna Vekić, direktorica Crvenog križa Pula (Hrvatska), istaknula je ulogu humanitarnih organizacija u podržavanju zajednica tijekom tranzicije.

Dijalog je bio prilika za razmjenu iskustava i najboljih praksi te za razmatranje kako pravedno uključiti sve dionike u zelene tranzicije. Prema govornicima, ključni elementi za uspješan proces pravedne tranzicije su: suradnja i komunikacija svih sektora; jasno i detaljno definiranje potreba svih sektora od strane specijaliziranih medijatorskih organizacija; projekti koji imaju pozitivan utjecaj na sve dionike u regijama uz pomno određivanje prioriteta; otvaranje dijaloga sa zajednicom i stvaranje sigurnog prostora za izražavanje mišljenja i kreiranje novih rješenja; edukacije i podizanje svijesti o zelenoj tranziciji. Prepoznato je da dosta pojedinaca uopće nije svjesno da se ona događa, čak i sami predstavnici  javnih sektora i OCD-a koji su direktno uključeni u procese.

EU može doprinijeti uključivom procesu zelene tranzicije na regionalnoj razini stvaranjem prilika za razmjenu znanja, iskustva i primjera dobre prakse tranzicije te poticati suradnju privatnog i javnog sektora.

Ovaj skup označava početak niza od deset regionalnih političkih dijaloga u sklopu projekta BOLSTER, koji će pružiti vrijedne uvide i doprinijeti razvoju održivih strategija tranzicije koje uzimaju u obzir socijalnu pravdu i rodnu ravnopravnost.

Projekt BOLSTER, koji koordinira Tilburg University, započeo je u rujnu 2022. godine i ima za cilj pružiti znanstvene dokaze o strategijama de-karbonizacije te njihovom utjecaju na različite dimenzije nejednakosti. Kroz razvoj modela sudjelovanja građana i smjernica za tranziciju temeljenih na klimatskoj pravdi i rodnoj ravnopravnosti, projekt nastoji osigurati da nitko ne bude isključen iz zelenih tranzicija.

Očekujemo s nestrpljenjem nastavak regionalnih dijaloga i daljnji doprinos projekta BOLSTER razvoju održive budućnosti za sve nas.

———-

Za sadržaj u ovome tekstu odgovorna je isključivo Agencija lokalne demokracije Sisak.

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave