#The end. Završile stvaralačke večeri s umjetnicima

7. studenoga 2022.

Jeste li se ikada pitali sa čime se sve umjetnici suočavaju, kakve ih to nade, želje i vizije potiču da nastave dalje svaki puta kada naiđu na prepreku? U okviru projekta Konstelacije zajednica tijekom 2022. godine na prostoru Siska, Petrinje i Gline stanovnici su imali priliku doznati odgovore na ta pitanja.

Projekt Kosntelacije zajednice je pilot projekt “liječenja” zajednice kroz koji su se testirali i razvijali novi pristupi u aktiviranju zajednice psihoterapeutskim i umjetničko-kreativnim sredstvima tijekom kriznih situacija. Udruga Bacači sjenki, kao nositelji projekta u suradnji s partnerima Agencijom lokalne demokracije Sisak i Udrugom za promicanje zdravog života i poboljšanja kvalitete življenja LUČ organizirala je 6 interaktivnih večeri na kojima su stanovnici gradova Siska, Petrinje i Gline imali prilike poslušati uspone i padove nekih od poznatih ličnosti iz svijeta umjetnosti (kazališta, filma, literature i glazbe u RH), a neki od njih krenuli su na svoje putovanje upravo iz njihove lokalne sredine.

Ova projektna aktivnosti imala je za cilj omogućiti sudionicima da se kroz slušanje i razmjenu priča s umjetnicima poistovjete s njihovim problemima, preprekama, usponima i padovima. Interaktivne umjetničke večeri lokalnih ljudi i zanimljiva razmjena o njihovom stvaralaštvu pružila je ljudima siguran prostor u kojem su mogli osvijestiti osobne teme/traume i doći u doticaj s vlastitim emocijama. Dvije provedene stvaralačke večeri s lokalnim i poznatim umjetnicima u Sisku predstavile su nam sisačkog književnika Sinišu Matasovića, sisačku snimateljicu i redateljicu Bojanu Burnać, sisačkog filmskog redatelja i scenarista Gorana Devića i splitsku poznatu kazališnu, televizijsku i filmsku glumicu Lanu Barić.

Stanovnici grada Petrinje na stvaralačkim večerima imali su priliku na prvom predstavljanju upoznati Jelenu Miholjević, kazališnu, TV i filmsku glumicu, edukatoricu i pjesnikinju te Miroslava Kirina književnika, pjesnika i prevodilaca, a zatim na drugom predstavljanju Petru Brnarić vizualnu umjetnicu, slikaricu, fotografkinju i ilustratoricu, filmašicu, dizajnericu i pjesnikinju te Vilma Matulu hrvatskog kazališnog, televizijskog i filmskog glumca i aktivista.

Dok su nas u Glini svojim dolaskom i pričama u prvom susretu uveseljavali su nas Monika Herceg, pjesnikinja, dramatičarka, scenaristica i urednica, dobitnica velikog broja književnih nagrada i popularno znanstvena aktivistica, feministica, zagovarateljica jednakopravnosti žena i prava migranata te Mario Kovač hrvatski kazališni i filmski redatelj koji je kao redatelj, glumac, skladatelj, scenograf ili dramaturg sudjelovao i u stvaranju čitavog niza amaterskih predstava i performansa, a djeluje i kao dramski pedagog te voditelj brojnih dramskih radionica.

Zadnja stvaralačka večer u Glinu provedena je uz priče Marka Tadića, slikar i animatora te Dorijana Šipuša, fotografa u usponu. Poznati umjetnici tijekom svog predstavljanja, koje je vodio i moderirao iskusni umjetnički voditelj Boris Bakal, govorili su o svom stvaralačkom radu. Usmjeravani kreativnim pitanjima voditelja osvrnuli su se na određene osobne prepreke s kojima su se susretali na svom putu i kako su iz tih situacija izašli, kako ih je određena nedaća promijenila na bolje.

———

Projekt provodi Udruga Bacači sjenki u partnerstvu s Agencijom lokalne demokracije Sisak i Udrugom za promicanje zdravog života i poboljšanje kvalitete življenja Luč, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 488.565,53 kn, a Europska unija sufinancira 415.280,70 kn.

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Agencije lokalne demokracije Sisak.

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave