U početku civilizacije stoji priča. Završena provedba aktivnosti „Pričanje priča“.

11. listopada 2022.

Priče nas okružuju. Mogu biti velike, male, važne ili nevažne. Mogu biti izmišljene ili stvarne. Bitno je da su one dio naše svakodnevice. Postoje od početka ljudske civilizacije i postojati će nakon što nas više ne bude. Svaka osoba sposobna je pričati priče. Zaokupljeni svakodnevnim problemima, poslom, obitelji možda smatramo da nemamo vremena ili ne znamo kako osmisliti radnju i ispričati priču. Zaboravljamo da su priče i ako nekome govorimo o sebi ili o svome danu.

Projekt Konstelacije zajednica je projekt koji spaja ljude koji nose u sebi zanimljive i neispričane priče. Jedna od aktivnosti koja se provodila posljednjih mjeseci je radionica „Pričanje priča“. Održavala se na području Siska, Petrinje i Gline, a imala je za cilj okupiti različite generacije i upoznati ih sa metode pretvaranja svakodnevnih događaja i doživljenog u zanimljive priče – od priče o vlastitom imenu, putu na posao ili u školu, o prizorima ispred prozora i slično. Svaka priča govori nešto o nama i našem unutarnjem svijetu i načinu kako doživljavamo svijet oko nas. Polaznici su imali prilike naučiti kakve sve priče mogu biti i zašto su one važne za zajednicu i pojedince.

Radionice, koje su u svakom od gradova – Sisku, Petrinji i Glini – trajale po tri dana, vodili su iskusni dramaturzi, redatelji, glumci i psihoterapeuti. Svojim vještinama usmjeravali su cijeli proces i podržavali polaznike da kroz pozitivno iskustvo istraživanja dožive neke možda osobne skrivene talente.

Prva radionica održana je u Sisku, a okupila je 25 zainteresiranih sudionika. Ni druge dvije radionice, u Petrinji i Glini,  nisu razočarale brojem ljudi koji su željeli sudjelovati na radionici, a neki od polaznika željno su se pridružili i ostalim aktivnostima koje je projekt nudio.

Projekt “Konstelacije zajednice” je svojevrsni hibridni, odnosno pilot projekt “liječenja” zajednice koji je za cilj imao aktiviranje zajednice psihoterapeutskim i umjetničko-kreativnim sredstvima tijekom kriznih situacija. Omogućio je ljudima da steknu samopouzdanje, slušaju tuđe i pričaju svoje priče. Mnogima je pohađanje radionica bio odušak od svakodnevne traumatične situacije.

———

Projekt provodi Udruga Bacači sjenki u partnerstvu s Agencijom lokalne demokracije Sisak i Udrugom za promicanje zdravog života i poboljšanje kvalitete življenja Luč, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 488.565,53 kn, a Europska unija sufinancira 415.280,70 kn.

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge Bacači sjenki.

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave

Predstavljamo vam digitalni priručnik U(Z)DRUGE

Koje su obveze udruge nakon osnivanja i registracije? Kako se snaći u svim evidencijama i izvještajima? Pitanja su to koja često čujemo od mladih udruga. Odgovor na ta, ali i mnoga druga pitanja vezana uz poslovanje organizacija civilnoga društva donosi Digitalni...