Veliko srce i veseo duh inkluzivnih volontera

30. siječnja 2023.

Veliko srce i veseo duh dvije su karakteristike osoba s intelektualnim poteškoćama iz Organiziranog stanovanja u Sisku koji su se odvažili postati volonteri i provesti svoje slobodno vrijeme sa starijim osobama Doma za starije i nemoćne u Sisku.

Uz podršku Agencije lokalne demokracije Sisak, volonteri su proveli dvije akcije, 26. i 27. siječnja 2023., tijekom kojih su kroz druženje i turnir u društvenim igrama pružili korisnicima Doma dva dana puna zabave, veselja i smijeha te priča koje su međusobno razmijenili.

Osim druženja s korisnicima, svrha ove akcije bila je uključiti osobe pripadnice ranjivih skupina u društveni život te potaknuti razvoj samopoštovanja i osjećaja korisnosti kod volontera. Pritom ne smijemo zaboraviti da svako uključivanje osoba u neko društveno djelovanje ima za cilj osvijestiti zajednicu o tome da, i osobe koje su inače korisnici volonterskih usluga, jednako tako mogu biti volonteri i doprinijeti svojem okruženju.

Angažman inkluzivnih volontera koji su svoje vrijeme donirali kako bi upotpunili vrijeme 20 korisnika Doma za starije i nemoćne u Sisku, pokazalo je koliko su obje skupine željne biti uključene u neko događanje, a posebno je istaknulo spremnost inkluzivnih volontera da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu drugima.

Volonterstvo se zasniva na načelima dobrovoljnosti, neplaćenosti i solidarnosti. Prema tome, ono mora biti omogućeno svima koji žele volontirati, treba uključivati sve osobe neovisno o njihovom porijeklu, dobi, etničkoj pripadnosti ili bilo kojoj drugoj karakteristici koja bi nepažnjom mogla isključiti osobu iz sudjelovanja.

——————-

Volonterske akcije održane su u sklopu projekata Volonterska mreža Volonterski centar Sisak koje provodi  Agencija lokalne demokracije Sisak u partnerstvu s Gradom Siskom, OŠ „Budaševo-Topolovac-Gušće“ Sisak, Gimnazijom Sisak, Centrom za socijalnu skrb Sisak, Centrom za socijalnu skrb Hrvatska Kostajnica i Gradom Hrvatska Kostajnica.

Projekte financiraju Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Grad Sisak.

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Agencije lokalne demokracije Sisak.

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave