Dan i noć bibliobusa: književna čarolija u Lekeniku

11. rujna 2023.

U petak, 8. rujna 2023. godine, Lekenik je oživio programom Dan i noć bibliobusa u sklopu projekta Putujuća knjiga bijelog lopoča. Ovaj cjelodnevni događaj, namijenjen djeci i odraslima, omogućio je stanovnicima uživanje u pripovijedanju, magiji i književnom istraživanju.

Dan je započeo u Dječjem vrtiću Lekenik gdje su mališani slušali zadivljujuće bajke talentirane pripovjedačice Andreje Krenek. Svojim glasom i živopisnim pripovijedanjem Krenek je mladu publiku odvela u čarobni svijet mašte. Nakon pripovijedanja, djeca su se upoznala s bibliobusom, mobilnom knjižnicom na kotačima koja sadrži riznicu knjiga koje čekaju da ih se istraži.

Dodatnu čaroliju danu donio je Mađioničar Japa koji je oduševio djecu iz vrtića i osnovne škole svojim iluzijskih trikova. Smijeh i čuđenje ispunjavali su zrak dok su mladi umovi ostali zapanjeni čudima magije.

Književno putovanje nastavljeno je gostovanjem cijenjene hrvatske književnice Sanje Polak. Podijelila je uvid u svoj književni rad i inspiraciju za popularne knjige “Dnevnik Pauline P.” Ova knjiga našla je svoje mjesto na popisu školske lektire, a učenici OŠ Mladost imali su priliku književnici postaviti pitanja, pa čak i osvojiti primjerke njezinih knjiga. Na taj način mladi čitatelji dobili su priliku da se povežu s književnicom i istraže svijet književnosti.

Književno-glazbeni večernji program za odrasle održan je u Društvenom domu Lekenik. Pravi spektakl pripremili su lovkinja Morana Zibar, voditelj i stand-up komičar Peđa Bajović, svestrani književnik i glazbenik Robert Međurečan te talentirani glazbenik Duško Žutić. U živom i interaktivnom razgovoru s publikom, gosti su se dotakli raznih tema, od književnosti do glazbe i kvizova.

Na večeri je također predstavljan rječnik nastao u sklopu projekta pod nazivom „Škrinjica narodnog blaga (riječi lekeničkog kraja)“ čiji su autori volonteri projekta Ivan Svetopetrić i Ana Perić. Rječnik je svjedočanstvo očuvanja jezične baštine Lekenika i okolnih sela, a tijekom večeri publika je, igrajući kviz s lovkinjom Moranom, imala priliku provjeriti svoje znanje o kajkavštini i osvojiti rječnik.

Zahvaljujemo svima koji su svojim prisustvom upotpunili ovaj kulturni događaj!

——–

Aktivnost se provodi u sklopu projekta “Putujuća knjiga bijelog lopoča” čiji je nositelj Narodna knjižnica i čitaonica Lekenik, a partneri Općina Lekenik, Udruga PET PLUS i Agencija lokalne demokracije Sisak. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinanciralo Ministarstvo kulture i medija. Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Narodne knjižnice i čitaonice Lekenik te ne odražavaju nužno stajalište Europske unije i Ministarstva kulture i medija.

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave

Noć bibliobusa u Lekeniku

Tim projekta PUTUJUĆA KNJIGA BIJELOG LOPOČA s veseljem Vas poziva da nam se pridružite na obilježavanja Noći bibliobusa i književno-glazbene večeri koja će se održati: Društveni dom Lekenik Ponedjeljak, 6. ožujka u 18:00 sati  Očekuje Vas dobra zabava uz Zlatana...

Kak se negda slavil Vuzem

18. veljače 2023. završena je posljednja u nizu radionica Pripovijedanja za osobe 3. životne dobi u Lekeniku na kojoj su sudjelovali predsjednik i članovi Matice umirovljenika Općine Lekenik. Set trodnevnih radionica, osim u Lekeniku, održan je u Poljani Lekeničkoj sa...