Nova iskustva donose i nova znanja

13. siječnja 2022.

U suradnji sa Strukovnom školom Sisak, Agencija lokalne demokracije Sisak, 12. siječnja 2022. svečano je otvorila izložbu fotografija „Ne govoru mržnje u mojoj školi“ koju možete pogledati do 31. siječnja 2022.

Fotografije su nastale tijekom međunarodne razmjene mladih u Draču (Albanija) na kojoj su mladi iz Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, učili i istraživali koncepte ljudskih prava, kulture, identiteta, mira i solidarnosti, a s ciljem suzbijanja govora mržnje u svakodnevnom životu.

Osim razmjene mladih, projekt „WalkON: Osnaživanje zajednica za društvo mira“ obuhvati je aktivnosti edukacije i umrežavanja mladih, osobe koje rade s mladima i nastavnike, a sve kako bi zajednički radili na pomirenju, suzbijanju govora mržnje i promicanju važnosti izgradnje mira. Ovdje su mladi bili vrlo važni jer mladi su ti koji su pokretači promjena i koji mogu graditi društvo koje uključivo i u kojem ima mjesta za sve nas, bez obzira koliko smo drugačiji jer, svi mi smo jedinstveni, a time i drugačiji.

U sklopu otvorenja izložbe, održana je interaktivna radionica s učenicima na temu međunarodne mobilnosti unutar Erasmus+ programa s naglaskom na volontiranje, edukacije  i razmjene mladih. Svoja iskustva sudjelovanja na različitim aktivnostima mobilnosti i kako su ista utjecala na njezin život, na radionici je predstavila Ivana Šalić. Ivana je u sklopu projekta sudjelovala na međunarodnoj desetodnevnoj edukaciji u albanskom Draču pod nazivom „Roots and branches of hate speech“ koja je okupila 20 mladih i osoba koje rade s mladima iz šest europskih država, zajedno učeći o uzrocima i posljedicama govora mržnje, neformalnom učenju u radu s mladima te samostalno izrađujući  obrazovne module uz podršku stručnjaka. Svoje volontersko iskustvo počela je stjecati u srednjoj školi sa samo 13 godina, a tijekom godina je za volonterski rad dobila i 2 nagrade za najbolju volonterku. Tijekom studija na Učiteljskom fakultetu- odsjek u Petrinji, sudjelovala je na nekoliko razmjena mladih, edukacija i radionica. Prisutnim učenicima je kazala kako joj je putovanje u druge zemlje pomoglo kod stjecanja samopouzdanja i osamostaljenja. Stekla je iskustvo, nova poznanstva, ali isto tako i uspomene za cijeli život. Učenicima je poručila da iskoriste mogućnosti i prilike za mlade u sklopu programa Erasmus+ koje su besplatne, a putni trošak, hrana i smještaj osigurani. Za kraj je naglasila da „Nova iskustva donose i nove znanja! Svi trebamo ponekad izaći iz svoje zone komfora i koristiti mogućnosti ovakvih programa.“

Za kraj druženja, učenici su pozvani da svoje pozitivne asocijacije na mir i solidarnost zapišu na Zidu sjećanja koji je dio izložbe te su im podijeljene razglednice nastale u okviru projekta.

_______

Aktivnost je dio projekata: „WalkON: Osnaživanje zajednica za društvo mira“ kojeg financira EU kroz program Erasmus + i „Uspostavljanje društvo-kulturnih centara za mlade kao prostora zajedništva i solidarnosti u Siska“ kojeg sufinancira UNICEF.

Ovaj tekst odražava isključivo stajalište Agencije lokalne demokracije Sisak. Komisija i UNICEF se ne mogu smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njemu nalaze.

 

PRETRAŽI STRANICU

Arhiva

REGISTRIRAJ SE I PRIMAJ NOVOSTI