Uključivi Sisak (2022. – 2023.)

Nositelj: Grad Sisak

Partneri: Agencija lokalne demokracije Sisak, Isusovačka služba za izbjeglice

Vrijeme provedbe: 1. prosinca 2022. – 31. svibnja 2023.

Vrijednost: 30.000,00 EUR

Donator: EU Fond za azil, migracije i integraciju, pilot projekt u okviru EPIC projekta

Mjesto provedbe: područje Siska

 

Ciljevi:

  1. Povećati mogućnosti zapošljavanja migranata u Sisku kroz edukaciju, podršku i promotivne aktivnosti.
  2. Razviti održivu mrežu dobrodošlice i integracije na lokalnoj razini.

Sažetak projekta:

“Uključivi Sisak” je pilot projekt usmjeren na povećavanje mogućnosti zapošljavanja migranata kroz obrazovanje, podršku i promociju.

Prepoznat je problem težeg zapošljavanja migranata u Hrvatskoj na što utječe nekoliko faktora, od nepoznavanje jezika, kulturoloških razlika, razine obrazovanja, ranijeg radnog iskustva pa do različitosti u radnoj kulturi. Ranija istraživanja kao i praksa različitih organizacija koje pružaju podršku migrantima, upravo ističu važnost podrške u povećavanju prilika za zapošljavanje.

Ovaj projekt adresira navedene probleme, osnaživanjem migranata kako bi se prilagodili na novu kulturu, razvili svoje kapacitete za pronalazak posla i za osamostaljivanje, umjesto da ostanu stalno vezani na pomoć od strane vlade i humanitarnih organizacija.

Projekt se sastoji od pet grupa aktivnosti kroz koje će migranti dobiti edukaciju za jačanje kompetencija potrebnih za zapošljavanje i za aktivno sudjelovanje u društvenom životu zajednice. Nadalje, uspostaviti će se „migrantski kutak“ u knjižnici s kvalitetnom ponudom knjiga na jezicima migranata i knjiga prevedenih na jezike migranata; aktivnosti kulturne razmjene i zajedničke akcije lokalne koordinacije za integraciju, okupljajući relevantne lokalne dionike. Projekt predviđa zapošljavanje jedne osobe iz migrantske zajednice kao kulturnog medijatora koji će biti spona između lokalnog stanovništva i migrantske zajednice u razvijanju novih integracijskih aktivnosti u zajednici.

————

Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna ALD Sisak.

Pretraži stranicu
PROJEKTI U PROVEDBI
ZAVRŠENI PROJEKTI
Povezane novosti