Otvorili smo migrantski književni kutak u NKČ Vlado Gotovac

21. lipnja 2023.

Povodom Svjetskog dana izbjeglica 20. lipnja 2023. godine u suradnji s Gradom Siskom, svečano smo otvorili kutak migrantske književnosti u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak. U sklopu ove inicijative knjižnici smo velikodušno donirali stotinu knjiga.

Migrantski književni kutak sadrži opsežnu zbirku od stotinu knjiga na ukrajinskom, arapskom, perzijskom i turskom jeziku. Ove knjige namijenjene su djeci i odraslima, a dostupne su ne samo migrantskoj zajednici u Sisku, već i svim građanima. Događaj je uveličan sudjelovanjem migranata koji su recitiranjem poezije podijelili ljepotu svojih materinskih jezika. Time su prikazali bogatu kulturu i književnost svojih domovina.

Ovom inicijativom želimo pridonijeti stvaranju uključivijeg društva koje prihvaća različitosti kao i iskazati solidarnost prema doseljenicima koji su u našem gradu pronašli svoj dom i utočište.

Otvaranje Migrantskog književnog kutka završni je događaj književnih večeri posvećenih književnostima koje su pisane na materinjim jezicima doseljenika, migranata koji su trajno ili privremeno pronašli dom u Sisku, a koje su tijekom svibnja održane u sklopu projekta Uključivi Sisak.

Aktivnost se provodi u sklopu projekta Uključivi Sisak čiji je nositelj Grad Sisak, a Agencija lokalne demokracije Sisak i Isusovačka služba za izbjeglice su partneri. Projekt je financiran iz EU Fonda za azil, migracije i integraciju, pilot projekt u okviru EPIC projekta.

—-

Za sadržaj objavljen u ovom tekstu je isključivo odgovorna ALD Sisak.

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave